Constantin Karadja: het eenmansleger van Roemenië dat tijdens de Holocaust 51.000 Joden redde. Een beknopte biografie van een bijzonder diplomaat.
Anna Boros overleefde als Joodse tiener de Holocaust midden in Berlijn – dankzij een moedige daad van de Egyptische moslim Mohammed Helmy.
Op 15 december 1961 wordt nazi-kopstuk Adolf Eichmann tijdens een rechtszaak in Jeruzalem ter dood veroordeeld vanwege zijn betrokkenheid bij de Holocaust.
De Zweedse oorlogsheld Raoul Wallenberg redde tijdens de oorlog duizenden Hongaarse Joden. Over zijn lot bestond na de oorlog lange tijd onzekerheid.
“De keuzes en daden van Master Sergeant Edmonds waren een voorbeeld voor zijn mede-Amerikaanse soldaten toen ze verenigd opstonden tegen de barbaarse slechtheid van de nazi’s.”
Hanneloes Pen, journaliste bij Het Parool, stuitte in 2013 bij de uitreiking van een Yad Vashem-onderscheiding op de dochters van de inmiddels overleden Geertje Pel-Groot, die in 1944 het leven redde van een Joodse baby.
Pater Sebaldus regelde tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikadressen voor Joodse kinderen. In 1944 werd hij in Vught door de SS gefusilleerd. Volgende week wordt hem postuum de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt.
De Europese Unie trekt 8 miljoen euro uit voor het door het NIOD gecoördineerde internationale Holocaust-project EHRI (European Holocaust Research Infrastructure). Het project kan hierdoor verder uitgebreid worden.
De 91-jarige verzetsman Henk Zanoli ontving drie jaar geleden een Yad Vashem-onderscheiding omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met zijn vrouw een Joods kind verborgen hield. De man heeft zijn onderscheiding onlangs echter teruggestuurd omdat zes van zijn familieleden om het leven kwamen bij een Israëlisch bombardement in de Gazastrook.
Het kan niemand ontgaan zijn dat het immer aanhoudende conflict tussen Israël en Palestina deze zomer verder is geëscaleerd. Omdat ook ver buiten Israël, onder andere in ons eigen land, de spanningen tussen joden en moslims voelbaar zijn, lijkt verzoening tussen beide partijen verder weg dan ooit.
De Tweede Wereldoorlog is voor velen een gebeurtenis in het verre verleden. Maar tijdens het lezen van De Volkskrant van 11 februari 2014 kwam de oorlog opeens toch heel dicht bij. Tussen de overlijdensberichten stond een in memoriam van Herman en Sarah Vleeschhouwer. Ik werd erdoor geraakt en wilde meer weten over Herman, wie was deze jongen?
Het heldere geluid van een jong meisje dat een kinderliedje zingt klinkt door de donkere spelonken van het riool van de Poolse stad Lvov. Samen met haar ouders, broertje en andere voortvluchtige Joden heeft het kind hier een schuilplaats gevonden om te ontsnappen aan nazi-vervolging.
De Brabantse pastoor Gerardus Cox van Maren krijgt deze week postuum de Yad Vashem-onderscheiding. De gemeente Oss heeft dat bekendgemaakt.
Holocaust-onderzoeker Israel Gutman werd in 1923 geboren in Warschau en was tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken bij de opstand in het Joodse getto in de Poolse hoofdstad.
De Italiaan Giovanni Palatucci (1909-1945) werd na de Tweede Wereldoorlog bekend als de “politieman die duizenden Joden redde”. Deze man die ook wel de Italiaanse Schindler werd genoemd, was volgens Amerikaanse onderzoekers echter helemaal geen held. Sterker: hij zou juist actief hebben meegewerkt aan de deportatie van Joden.
De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu heeft donderdag een nieuwe tentoonstelling geopend in voormalig vernietigingskamp Auschwitz. De tentoonstelling is samengesteld door mensen van het holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem. De oorspronkelijke tentoonstelling dateerde uit de jaren zestig en was aan vernieuwing toe. In de nieuwe expositie wordt het verhaal van Auschwitz verteld in een breder perspectief. Aan de samenstelling is vier
Geertje Pel-Groot uit Zaandam heeft zondag in het Zaans Museum postuum de hoogste Israëlische onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de volken’ van Yad Vashem gekregen. De Yad Vashem-onderscheiding is bedoeld voor mensen die zich tijdens de oorlog inzetten voor het redden van Joden. Geertje Pol krijgt de onderscheiding omdat ze tijdens de oorlog het leven redde van de Joodse baby Marion Swaab.
Terwijl elders in door nazi-Duitsland overheerst Europa de treinen naar de vernietigingskampen in Polen al veel eerder waren begonnen te rijden, duurde het tot het voorjaar van 1944 voordat de Hongaarse Joden te maken kregen met deportaties. Duitse troepen waren in maart 1944 het land binnengevallen nadat het staatshoofd, admiraal Miklos Horthy, tot dusver een trouwe bondgenoot van Hitler, toenadering
De Nederlandse uitvinder Willem Kolff en zijn ex-vrouw ontvangen postuum de Yad Vashem-onderscheiding. Dit is de hoogste onderscheiding die de staat Israël kent. Hij is bedoeld voor mensen die zich tijdens de oorlog inzetten voor het redden van Joden. Willem Kolff is ook bekend als de uitvinder van de kunstnier. Tijdens de oorlog verrichtte hij samen met zijn vrouw Janke
Wilhelm Brasse, de man die als gevangene in Auschwitz duizenden foto’s maakte, is dinsdag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat melden Poolse media op basis van een bericht van het Auschwitz-museum. De Pool werkte voor de oorlog al als fotograaf en hij sprak de Duitse taal. Nadat zijn land door de Duitsers was bezet moest hij gaan werken bij de zogenaamde
Nederland gaat het Israëlisch Holocaustmonument Yad Vashem helpen met het digitaal opslaan van getuigenissen uit de oorlog. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten heeft dat gezegd tijdens een bezoek aan het monument in Jeruzalem. Yad Vashem beheert onder meer de getuigenissen die zijn ingediend om een aanvraag tot Rechtvaardige onder de Volkeren te ondersteunen. Rechtvaardige onder de Volkeren is een