Dark
Light

Historicus Jona Lendering wint Theodor Award 2016

1 minuut leestijd
Jona Lendering
Jona Lendering

Schrijver en presentator Theodor Holman reikt vandaag de Theodor Award 2016 uit aan aan historicus Jona Lendering. Dit tijdens een speciale uitzending van OBA Live, een talkshow die live wordt uitgezonden vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Mainzer Beobachter van Jona Lendering
Mainzer Beobachter van Jona Lendering
De Theodor Award is een jaarlijks terugkerende bekroning voor een uitzonderlijke kunstenaar, een bijzondere wetenschapper of een moedige journalist. Eerdere winnaars waren onder andere Jelle Brandt Corstius (2009), Midden-Oosten correspondente Judit Neurink (2012), hoogleraar cardiologie voor vrouwen Angela Maas (2013) en filosoof en schrijver Sebastien Valkenberg (2015).

Jona Lendering (51) krijgt de prijs dit jaar vanwege zijn publicaties over het belang van klassiek erfgoed en voor zijn “niet-aflatende strijd tegen de verschraling van onze cultuur”. Collega-historicus Wim Berkelaar spreekt in de uitzending van donderdagavond een lofrede uit en zal daarin stilstaan bij de verdiensten van Lendering.

Jona Lendering publiceerde verschillende boeken over de oudheid. Daarnaast beheert hij sinds 1996 de website Livius.org, een Engelstalig naslagwerk over de oudheid. Op zijn goed gelezen weblog www.mainzerbeobachter.com publiceert hij kritische en aanstekelijke blogs over zijn vak. In veel van zijn stukken maakt Lendering zich hard voor betere wetenschapscommunicatie. Artikelen van zijn hand worden ook geregeld doorgeplaatst op Historiek. Lendering is ook mede-oprichter en redacteur van een publiekstijdschrift over de oudheid: Ancient History Magazine.

In gesprek

Tijdens OBA Live gaat Theodor Holman met Jona Lendering in gesprek over oudheidkunde, goede en slechte informatie, de plicht om verantwoording af te leggen aan de samenleving, oudheidkunde-celebrities in televisieprogramma’s, pseudowetenschap en over zijn opvatting over zijn vak.

OBA Live komt donderdag 23 juni van 17.00 tot 18.00 uur rechtstreeks vanuit OBA Javaplein. Andere gasten zijn columniste Elma Drayer en literair publicist Onno Blom met hun eigen rubrieken. Publiek is welkom. De uitzending is ook te bekijken via www.oba.nl/obalive.

Overzicht van boeken van Jona Lendering

Jona Lendering ontvangt de Theodor Award

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×