Dark
Light

Midden-Oosten

Overzicht van artikelen gerelateerd aan de geschiedenis van het Midden-Oosten. Om het overzichtelijk te houden plaatsen we hier hoofdzakelijk berichten over de recente geschiedenis (twintigste en eenentwintigste eeuw). Zie voor informatie over specifieke landen onze onderwerppagina.
David Ben-Goerion roept de staat Israël uit op 14 mei 1948 in Tel Aviv. Op de achtergrond het portret van Theodor Herzl.

De drijfveer voor een exclusief Joodse staat

Recent verscheen een nieuwe vertaling van het boek 'De Nakba' van de Israëlische hoogleraar geschiedenis Ilan Pappe, een prominent lid van de zogeheten ‘nieuwe historici’, die kritisch staat tegenover de klassieke geschiedschrijving in Israël. In eigen land, maar ook daarbuiten, is de historicus niet onomstreden, met name vanwege zijn stelling dat na het uitroepen van de staat Israël in 1948
10 minuten leestijd
Afbeelding van een willekeurige arabier

Wat zijn Arabieren?

De term Arabieren, in het enkelvoud Arabier, is bij de meeste mensen wel bekend. Toch vinden velen het lastig om dit begrip duidelijk te omschrijven. Waar komt het begrip Arabier vandaan? En wat zijn Arabieren eigenlijk voor bevolkingsgroep?
1 minuut leestijd
1 2 3 13
×