Vrouw ‘restaureert’ negentiende-eeuws fresco

Fresco voor en na de ‘restauratie’
Ze bedoelde het goed maar het pakte wat verkeerd uit. Een Spaanse amateur-restaurateur dacht een negentiende-eeuws fresco te restaureren. Van een restauratie kan echter niet echt gesproken worden.

Cecilia Gimenez nam onlangs een fresco van de negentiende-eeuwse schilder Elias Garcia Martinez onder handen. Volgens de vrouw wist de priester van de kerk in Borja (Zaragazo) dat ze de muurschildering in de kerk zou gaan restaureren. De schildering werd ooit aan de kerk geschonken door een kleindochter van de kunstenaar.


Gimenez zou de fresco zelf hebben willen restaureren om de kerk zo geld te besparen. De fresco, getiteld Ecce Homo, was ook wel aan een opknapbeurt toe. In de loop der jaren was de schildering, onder meer door het vochtige klimaat in de kerk, behoorlijk aangetast.

- advertentie -

Nu Gimenez de fresco heeft ‘gerestaureerd’ is er nog maar weinig van de schildering over. Het lijkt nog slechts vaag op het oorspronkelijke werk. Kunstexperts bekijken momenteel of er nog wat te redden is.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: