Dark
Light

Historische geluiden online te beluisteren

Auteur:
1 minuut leestijd
Het Geluid van Nederland
Het Geluid van Nederland

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft maandag een zogenaamd geluidenarchief gelanceerd. Het project, getiteld Het Geluid van Nederland maakt tweeduizend geluiden uit het archief van het instituut online beschikbaar.

Het digitaliseringsproject werd maandag officieel gelanceerd tijdens MusicLab #11. Doel van het project is om de collectie “verdwenen geluiden” voor een breed publiek online toegankelijk te maken en vervolgens aan te vullen.

Het archief van Beeld en Geluid bestaat uit zo’n tienduizend geluidsopnames uit de jaren vijftig tot de jaren negentig. Van geluiden van paardentrams en straatverkopers tot rellen in Amsterdam en de Elfstedentocht van 1986. Op een speciale website zijn nu tweeduizend geluiden beschikbaar gemaakt. Deze collectie geeft volgens het instituut “inzicht in het veranderende geluidsbeeld van Nederland”.

Bezoekers kunnen de collectie zelf aanvullen met bijvoorbeeld persoonlijke (historische) geluidsarchieven en recent opgenomen geluiden uit het hele land.

Het Geluid van Nederland is een project van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Auditieve Dienst en Stichting Nederland Kennisland.

Gerelateerd:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

×