Dark
Light

Historische klaagbrieven (1) – Een culinaire omissie

1 minuut leestijd
Filet Americain (cc - Takeaway)
Filet Americain (cc - Takeaway)

Nederlanders nemen niet snel een blad voor de mond: we kennen een lange traditie van mopperen en klagen. In vergeten archiefmappen hebben de grieven zich eeuwenlang opgestapeld; klachten over helse grammofoonconcerten, onbedekte museale geslachtsdelen, langharig tuig of de drollen van het paard van de vuilniswagen. Veel van deze brieven schetsen onbedoeld een vermakelijk tijdsbeeld. Historisch letterkundige Annemieke Houben diept voor Historiek elke week een historische klacht op. Deze aflevering: een culinaire omissie op de boulevard van Scheveningen (1969).

Aan de VVV Scheveningen

Diemen, 28 augustus 1969

L.S.

Enige tijd geleden waren mijn vrouw en ik in Scheveningen. Op een gegeven moment krijg je trek in een hapje, nietwaar?

Goed, we gaan ‘Princess Palace’ binnen. Een ober is druk doende Duitse families van alles te voorzien. Eindelijk komt deze naar ons tafeltje. Zonder dat ik nog maar iets had gevraagd, begon hij: ‘We hebben geen uitsmijters, slaatjes…’ We zijn uiteraard meteen opgestapt.

In het kleinste gehucht kent men ‘Filet Americain’, behalve in Scheveningen! Ach, en dan hebben we bij vorige bezoeken broodjes tartaar met mayonaise gekregen. En zo kan ik nog wel doorgaan. Nee, gezellig is het niet. En dan al die eenheidsrestaurants langs de boulevard.

Let wel, ik klaag niet, maar ik wijs alleen op grote tekortkomingen. Misschien kunt U er Uw voordeel mee doen.

Hoogachtend,

J.G. van H.
Diemen

Boek van Annemieke Houben: De mooiste liefdesverklaringen van de middeleeuwen tot nu

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×