Dark
Light

Historische Morenfontein onder handen genomen door vandaal

Auteur:
1 minuut leestijd
Morenfontein, Fontana del Moro, Piazza Navona in Rome (CC BY-SA 4.0 - Leomudde - wiki)
Morenfontein, Fontana del Moro, Piazza Navona in Rome (CC BY-SA 4.0 - Leomudde - wiki)

Afgelopen weekend is de beroemde Morenfontein in Rome door een vandaal met een hamer onder handen genomen. Op bewakingsbeelden is te zien hoe de man naar de fontein loopt en met een hamer op enkele beelden begint te rammen. Twee grote brokstukken komen daarbij los. Volgens de politie valt de schade echter toch mee.

Het incident deed zich zaterdagochtend voor, op een moment dat er vrij weinig toeristen in de buurt van de fontein waren. Ook de Trevi-fontein in Rome was afgelopen weekend het doelwit van vernielingen. De politie sluit niet uit dat het om dezelfde dader gaat. De schade aan de beroemde Trevi-fontein valt volgens de autoriteiten echter mee.

De Morenfontein, of Fontana del Moro, staat aan de Piazza Navona in Rome en bestaat onder meer uit vier zogenaamde tritons, beelden van watermonsters. Het origineel dateert uit 1576 en werd ontworpen door Giacomo della Porta (ca. 1537-1602). Het beeld van de moord, in het centrum van de fontein, werd werd in 1653 toegevoegd en is ontworpen door beeldhouwer Gian Lorenzo Bernini (1598-1680). Het beschadigde tritonbeeld is een negentiende-eeuwse kopie. In 1874 werden de originele tritonbeelden namelijk vervangen door kopieën.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Ook interessant

×