Help de keizer komt!

Historische Morenfontein onder handen genomen door vandaal

Morenfontein in Rome
Afgelopen weekend is de beroemde Morenfontein in Rome door een vandaal met een hamer onder handen genomen.

Op bewakingsbeelden is te zien hoe de man naar de fontein loopt en met een hamer op enkele beelden begint te rammen. Twee grote brokstukken komen daarbij los. Volgens de politie valt de schade echter toch mee.

Het incident deed zich zaterdagochtend voor, op een moment dat er vrij weinig toeristen in de buurt van de fontein waren.

- advertentie -Ook de Trevi-fontein in Rome was afgelopen weekend het doelwit van vernielingen. De politie sluit niet uit dat het om dezelfde dader gaat. De schade aan de beroemde Trevi-fontein valt volgens de autoriteiten echter mee.

De Morenfontein, of Fontana del Moro, staat aan de Piazza Navona in Rome en bestaat onder meer uit vier zogenaamde tritons, beelden van watermonsters. Het origineel dateert uit 1576 en werd ontworpen door Giacomo della Porta (ca. 1537-1602). Het beeld van de moord, in het centrum van de fontein, werd werd in 1653 toegevoegd en is ontworpen door beeldhouwer Gian Lorenzo Bernini (1598-1680). Het beschadigde tritonbeeld is een negentiende-eeuwse kopie. In 1874 werden de originele tritonbeelden namelijk vervangen door kopieën.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: