Dark
Light

Hella Haasse (1918-2011) – Nederlandse schrijfster

Auteur:
1 minuut leestijd
Hella Haasse (93) - Nederlandse schrijfster (cc - Carl Koppeschaar & Erik Baas)
Hella Haasse (93) - Nederlandse schrijfster (cc - Carl Koppeschaar & Erik Baas)

Donderdag is in haar woonplaats Amsterdam de schrijfster Hella S. Haasse na een kort ziekbed overleden. Haar uitgever, Querido, heeft dat bekendgemaakt. Hella Haasse is 93 jaar oud geworden.

Detail van de omslag van Oeroeg
Hella S. Haasse werd op 2 februari 1918 geboren in Batavia als dochter van de detectiveschrijver Willem Hendrik Haasse. Haar vader publiceerde onder het pseudoniem W.H. van Eemlandt. Op haar twintigste verkaste Hella Haasse naar Nederland om te studeren. Ze bezocht onder meer de Amsterdamse Toneelschool. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon ze met schrijven.

Hella S. Haasse in 2007 – Foto: CC/ Carl Koppeschaar
In 1948 brak de schrijfster door met haar proza-debuut Oeroeg, een boek over de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur op een theeonderneming in het Nederlands-Indië van voor de Tweede Wereldoorlog. De twee jongens groeien geleidelijk uit elkaar.

Oeroeg was het boekenweekgeschenk van 1948. Destijds verschenen de geschenkboeken nog zonder auteursvermelding. Ontvangers van het geschenk konden raden wie het verhaal geschreven had. De debuutroman van Haasse werd een groot succes en is vertaald in elf talen. In 1993 werd het boek verfilmd door Hans Hylkema.

In de jaren hierna bouwde Haasse een uitgebreid oeuvre op dat bestaat uit historische romans, documentair-historische romans, Indische romans en contemporaine romans. Daarnaast schreef zij verschillende toneelstukken en liedteksten.

Hella S. Haasse werd onder meer bekroond met de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs. In 2004 ontving ze uit handen van koningin Beatrix de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren.

Eerder deze maand verscheen bij uitgeverij Querido nog het boek Met bonzend hart. Dit boek bevat brieven die acteur Willem Nijholt aan Hella Haasse schreef.

Overzicht van boeken van Hella S. Haasse
Boek: Oeroeg – Hella S. Haasse

×