Week van de koloniale geschiedenis

Hoorns van neushoorn gestolen uit natuurhistorisch museum

Foto: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is vrijdagnacht bezocht door leden van het dievengilde. De dieven wisten waarvoor ze kwamen. Ze namen twee waardevolle hoorns van een neushoorn mee.

Op beveiligingsbeelden is te zien hoe de dieven de voordeur van het museum aan diggelen slaan. Hierna klommen de dieven met een ladder naar een hoog in het trappenhuis hangende neushoornkop. Deze werd met een hamer van de muur geslagen. Beneden werd de polyester kop vervolgens van zijn twee hoorns ontdaan.- advertentie -

Foto: Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Het alarm van het museum was afgegaan, maar toen de politie arriveerde waren de dieven alweer vertrokken.

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam was op de hoogte van het feit dat er een bende actief is om neushoorhoorns uit musea te stelen. Het museum besloot de kop desondanks in de publieksruimte te laten hangen. Het museum:

De neushoornkop is een mooi tentoonstellingsobject, een ‘publiekslieveling’, die in museumlessen en speurtochten een belangrijke rol speelt. Bij plaatsing in depot – geen garantie dat geen diefstal zou plaatsvinden – zou het (jonge) publiek dat moeten missen.

De van zijn hoorns beroofde neushoornkop is voorlopig nog in het museum te zien. Het museum heeft de kop sinds 1992 in bezit. De polyester replica met echte hoorns was enige tijd daarvoor door de douane in de Rotterdamse haven in beslag genomen.

Neushoornhoorns zijn in Oost-Azië erg gewild. Ze worden onder meer gebruikt als ingrediënt van pillen en poeders die seksueel stimulerend zouden werken en vele kwalen zouden genezen. Op de zwarte markt kan de prijs van de hoorns oplopen tot 75.000 euro per kilo, ongeveer twee keer zoveel als goud. In de afgelopen maanden zijn verschillende Europese musea van hun neushoornhoorns beroofd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: