IKEA-foto van Amsterdam nu officieel museumstuk

Het Amsterdam Museum heeft een wereldberoemde foto van een Amsterdamse gracht met een rode fiets opgenomen in zijn collectie. De foto is zeer bekend omdat hij al jaren wordt verkocht door meubel- en woonartikelenwinkel IKEA, onder de naam Vilshult.

De foto toont volgens het Amsterdam Museum aan “hoeveel mensen de stad Amsterdam (willen) zien en herkennen”. Aanleiding voor de verwerving is de documentaire Vilshult, die vandaag in première gaat. Hierin wordt onderzocht hoe de foto is ontstaan en waarom juist deze weergave van Amsterdam zo populair is.

Het verhaal van de IKEA-foto:

Aantrekkingskracht

Imara Limon, conservator van het Amsterdam Museum, over de bijzondere verwerving:

“Deze ingelijste afbeelding van een foto van een fiets op een Amsterdamse gracht, die wereldwijd bijna een half miljoen keer werd verkocht, laat de aantrekkingskracht van de stad Amsterdam zien. Het geeft een beeld van wat mensen over de hele wereld, die deze afbeelding aan hun muur hebben hangen, koppelen aan de stad Amsterdam.”

Het Amsterdam Museum verzamelt, bewaart en toont voorwerpen en verhalen over de stad Amsterdam. Het museum heeft een collectie met bijna 100.000 objecten die iets vertellen over Amsterdam, over bepaalde perioden in de stad, over gebeurtenissen die er hebben plaatsgevonden en over hoe mensen tegen de stad aankijken.

Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Amsterdam

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: