In 1982 werd de vijf miljoenste woning van Nederland opgeleverd

2 minuten leestijd
Koningin Beatrix overhandigt de sleutel van de vijfmiljoenste woning aan mevrouw Van Voorthuizen, 5 oktober 1982
Koningin Beatrix overhandigt de sleutel van de vijfmiljoenste woning aan mevrouw Van Voorthuizen, 5 oktober 1982 (CC0 - Marcel Antonisse / Anefo - wiki)

Op 5 oktober 1982 overhandigde toenmalig koningin Beatrix de sleutel van de vijf miljoenste woning van Nederland aan mevrouw C. van Voorthuizen-Van Vliet. Deze gebeurtenis vond plaats in de Utrechtse Rivierenwijk en markeerde een belangrijke mijlpaal in de Nederlandse woningbouw.

Of het echt precies om de vijf miljoenste woning ging, is overigens maar de vraag. Het voormalige ministerie van Volkshuisvesting hield de telling lange tijd niet erg secuur bij. Desondanks stonden er volgens de ambtenaren in 1982 exact vijf miljoen woningen in Nederland, en om dit bijzondere moment te markeren werd de koningin ingeschakeld.

Woningnood

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond een enorme vraag naar woningen, en lange tijd was er sprake van een groot woningtekort. Begin jaren tachtig waren er inmiddels zo’n drie miljoen huizen gebouwd. En met in totaal vijf miljoen huizen op een inwoneraantal van ongeveer veertien miljoen leek het erop dat nu echt iedereen voorlopig een dak boven het hoofd zou hebben. Toch waren er al wel zorgen. De economie stond er niet al te best voor en het was duidelijk dat er toch nog altijd een woningprobleem was.

Koningin Juliana bezocht op 8 november 1962 in Zwolle de bewoners van de miljoenste na-oorlogse woning (CC0 – Harry Pot / Anefo – wiki)

Hoewel er minder kinderen werden geboren, was er toch behoefte aan veel meer huizen. Voor en tijdens de oorlog leefden gezinnen vaak met zes personen in driekamerwoningen, maar het aantal één- en tweepersoonshuishoudens was sinds die tijd flink toegenomen. De groei van alleenstaanden, vooral jongeren en ouderen, en het toenemend aantal echtscheidingen droegen bij aan de vraag naar kleinere woningen. Daarnaast moesten er jaarlijks ook ongeveer vijftienduizend oudere huizen worden vervangen, inclusief de eerste naoorlogse woningen die al tekenen van slijtage vertoonden. Ook dat vroeg het nodige van de woningbouwers.

Gestapelde laagbouw

In de jaren zestig en zeventig werden er veel flats gebouwd als snelle, efficiënte oplossing voor het woningtekort. Naarmate de welvaart in Nederland groeide, kregen steeds meer mensen echter behoefte aan een huis met een tuin, wat leidde tot de opkomst van rijtjeshuizen. Begin jaren tachtig werd, mede door de economisch zwaardere tijden, duidelijk dat het ideaal van een eigen huis niet voor iedereen haalbaar was. Nieuwe typen woningen ontstonden, waaronder de zogenoemde gestapelde laagbouw, waarbij woningen en appartementen in maximaal drie of vier lagen boven elkaar werden gestapeld. Kleine flats dus.

In 1982 was er kortom echt wel wat te vieren: er was veel werk verzet. Maar er lag ook nog heel veel werk in het verschiet.

Koningin Beatrix tijdens haar bezoek aan Utrecht in 1982. Op de achtergrond is een protestspandoek te zien met de tekst 'Aan de Da Costakade verrot het 5.000.000ste krot!'
Koningin Beatrix tijdens haar bezoek aan Utrecht in 1982. Op de achtergrond is een protestspandoek te zien met de tekst ‘Aan de Da Costakade verrot het 5.000.000ste krot!’

2024

Sinds de jaren tachtig is de bevolking enorm gegroeid. In 2024 telt ons land ongeveer 8,4 miljoen huishoudens, waarvan er 7,7 miljoen zelfstandig in een (eigen) woning wonen. De woningnood is al jaren enorm. Volgens het ministerie van Volkshuisvesting zijn maar liefst 359.000 huishoudens op zoek naar een eigen woning, en komt het totale woningtekort neer op 451.000.

Bronnen â–¼

-https://www.volkshuisvestingnederland.nl/onderwerpen/berekening-woningbouwopgave
-https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:002993002:mpeg21:a00247
-http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010819033:mpeg21:a0214

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×