Dark
Light

Indië-herdenking heeft nu ook digitaal monument

Auteur:
1 minuut leestijd
Indischmonument.nl
Indischmonument.nl

Op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Die gebeurtenis wordt jaarlijks door herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag. Dan wordt door velen ook de zogeheten Melati gedragen, de nationale bloem van Indonesië en tegenwoordig dus ook een herdenkingssymbool van de Indië-herdenking. Deze bloem vormt ook het middelpunt van Indischmonument.nl, een vandaag gelanceerd online herdenkingsmonument.

Melati / Jasminum sambac
Melati / Jasminum sambac (CC BY-SA 3.0 – Aathavan jaffna – wiki)
Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945:

“Bezoekers kunnen op de website hun persoonlijke gedachten delen door een virtuele Melati. Door de duizenden Melati’s wordt het een groeiend en levend monument. Zanger Sjors van der Panne is een van de eerste die een Melati plaatst voor zijn inmiddels 98-jarige oma Hannie.”

Van der Panne plaatst vandaag een Melati op de herdenkingswebsite voor zijn grootmoeder Hannie die in Bandung werd geboren. Van der Panne bracht tijdens de officiële herdenking twee jaar geleden het lied Engel ten gehore speciaal voor oma Hannie en alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië.

Tijdlijn

Op Indischmonument.nl zijn ook honderden foto’s, filmpjes, interviews en verdiepende verhalen te vinden die thematisch zijn georganiseerd en context bieden bij de persoonlijke gedachten. Ook is er een tijdlijn die de periode bestrijkt van 1942 tot nu, en daarmee een aaneengeschakeld beeldverhaal vormt van (historische) beelden. De Melati-teksten worden op Indischmonument.nl automatisch aan de meest relevante thema’s verbonden.

Thom de Graaf, voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945:

“Zelf draag ik een Melati op aan mijn ouders en oudste broer en zus. Die de oorlogsjaren doorbrachten in voormalig Nederlands-Indië. In de gevaarlijke tijd na 15 augustus 1945 wist ons gezin zich te herenigen. Ik ben in 1957 in Nederland geboren maar de oorlogstijd heeft ons gezin in sterke mate gevormd.”

Korte video over het digitale monument:

Ook interessant: Indisch Monument in Den Haag en Indië-herdenking
Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië

×