Interactieve reis door het werk van M.C. Escher

De Friese grafische kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972) maakte vooral naam met zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën met ingenieuze ruimtelijke constructies. In zijn geboortestad Leeuwarden zijn dit jaar twee tentoonstellingen rond de graficus te zien. En de NTR ontwikkelde een interactieve documentaire over Eschers werk.

Centraal in de digitale documentaire staat Eschers werk Metamorphose II. De NTR:

“De interactieve documentaire stelt de websitebezoeker in staat het werk en leven van Escher van heel dichtbij te ontdekken en beleven. Nooit eerder was Eschers werk zó gedetailleerd online te bekijken. Je kunt door het werk heen en weer bewegen en inzoomen op bijzondere details.”

Via audiotours komen gebruikers meer te weten over het persoonlijke leven van Escher, de technieken die hij gebruikte en zijn werk in kunsthistorisch perspectief. Niet alleen Metamorphose II, maar ook een tiental andere werken zoals Relativiteit, Reptielen en Verbum zijn op die manier te beleven. Voor de documentaire is speciale muziek gecomponeerd door Paul M. van Brugge.

Escher 5_Part of M.C. Escher’s “Metamorphose II“ © The M.C. Escher Company. All rights reserved.
Escher 5_Part of M.C. Escher’s “Metamorphose II“ © The M.C. Escher Company. All rights reserved.

Klokhuis Tour

Voor het jonge publiek biedt de website een speciale Klokhuis Tour. Daarin wordt onder meer uitgelegd hoe de ‘gedachten-verbindingen’ van Escher tot stand kwamen.

- advertentie -

De interactieve toepassing is gemaakt door hetzelfde team dat eerder de site De Tuin der lusten van Jheronimus Bosch ontwikkelde. Later dit jaar zendt de NTR nog een documentaire over het werk van Escher uit, getiteld: M.C. Escher, het oneindige zoeken.

Boek: Escher op reis
Boek: M.C. Escher Grafiek en Tekeningen

Trailer van de docu:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: