Dark
Light

Jan van Beveren (1948-2011) – Nederlandse doelman en international

Auteur:
2 minuten leestijd
Jan van Beveren in 1968 (cc - Kroon, Ron / Anefo)
Jan van Beveren in 1968 (cc - Kroon, Ron / Anefo)

Oud-doelman Jan van Beveren is zondag in zijn woonplaats Houston (VS) overleden. De geboren Amsterdammer was volgens veel voetbalkenners een van de beste keepers die Nederland heeft voortgebracht.

Jan van Beveren – Still YouTube
Jan van Beveren werd op 5 maart 1948 geboren in Amsterdam, niet ver van het Olympisch Stadion. Zijn vader, Wil van Beveren, was in 1936 voor Nederland uitgekomen op de Olympische Spelen in Berlijn en daar zesde geworden in de finale van de 200 meter sprint.

Het gezin Van Beveren verhuisde eind jaren vijftig naar Emmen. Op zijn vijftiende werd Jan daar doelman bij het eerste van amateurclub VV Emmen. Halverwege de jaren zestig verhuisde Van Beveren naar Rotterdam en trok hij bij zijn broer Wil in die op dat moment voor Sparta speelde. Vanaf 1966 speelde ook Jan als prof bij de Rotterdammers. Uiteindelijk zou hij 101 competitiewedstrijden spelen voor de Kasteelclub.

In 1970 stapte Van Beveren over naar PSV. Met die transfer was destijds ongeveer een miljoen euro gemoeid, een enorm bedrag voor die tijd. Van Beveren zou tien jaar voor PSV spelen en boekte in die periode zijn grootste successen. Zo won hij in 1978 met de Eindhovense club de UEFA Cup door in de finale van Bastia te winnen. Verder pakte hij met PSV drie keer de landstitel en twee keer de KNVB beker.

In 1980 verruilde de doelman PSV voor de Amerikaanse voetbalclub Fort Lauderdale Strikers. Tussen 1984 en 1986 speelde hij tenslotte ook nog voor de Dallas Sidekicks. Nadat hij zijn actieve loopbaan had beëindigd bleef Van Beveren in de Verenigde Staten. Hij vestigde zich in Houston.

Een ode van Mart Smeets aan Jan van Beveren

Jan van Beveren en het Nederlands elftal

In de jaren zestig en zeventig stond Jan van Beveren bekend als de beste doelman van Nederland. Hij speelde echter slechts 32 interlands en werd nooit geselecteerd voor een EK of WK. Dit had onder meer te maken met een conflict tussen Van Beveren en de Ajax-spelers Johan Cruijff en Johan Neeskens. De doelman kon maar moeilijk met Cruijff door één deur en wilde zich niet neerleggen bij de voorkeursbehandeling die de Ajacied in zijn ogen bij het Nederlands elftal kreeg.

Reacties

In de voetbalwereld is op veel plekken inmiddels gereageerd op het overlijden van Jan van Beveren. Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, schrijft in een verklaring bijvoorbeeld:

“Jan van Beveren is veel te vroeg overleden. Hij was een van de beste keepers die Nederland heeft voortgebracht. Het is spijtig dat hij niet op een groot internationaal podium heeft kunnen laten zien hoe goed hij was. Zijn keeperswerk was kunst.”

Ook Johan Cruijff reageert in zijn wekelijkse column in de Telegraaf op het overlijden van de doelman. Cruijff noemt Van Beveren in het artikel “één van de beste doelmannen die we ooit hebben gehad”. Het conflict dat hij als speler met Van Beveren had noemt de Ajax-legende een “momentopname”. Cruijff:

“In dezelfde orde als ik met Tscheu La Ling en Marco van Basten heb gehad. Soms gebeuren dingen op bepaalde momenten, maar dat is het dan ook.”

PSV schrijft in een verklaring “diep bedroefd” te zijn om het overlijden van de oud-doelman. René van de Kerkhof, een oud-ploegmaat van de doelman, is ook diep getroffen door het overlijden van zijn oude vriend. Volgens de beroemde rechtsbuiten was Nederland in 1974 zeker wereldkampioen geworden als Jan van Beveren mee had gedaan.

Boek: Jan van Beveren, weergaloos onder de lat weerloos tegen Cruijff

×