Dark
Light

Dick Nanninga (1949-2015) – Profvoetballer

Scoorde in de WK-finale van 1978
Auteur:
1 minuut leestijd
Dick Nanninga in 1975 nadat hij met zijn club van Feyenoord heeft gewonnen (cc - Nationaal Archief Anefo / Mieremet, R.)
Dick Nanninga in 1975 nadat hij met zijn club van Feyenoord heeft gewonnen (cc - Nationaal Archief Anefo / Mieremet, R.)

Voormalig profvoetballer Dick Nanninga is dinsdag op 66-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend vanwege zijn doelpunt in de WK-finale van 1978. Bijgenaamd “De Lange”.

Dick Nanninga in 1978 (cc - Anefo -  Peters, Hans)
Dick Nanninga in 1978 (cc – Anefo – Peters, Hans)
Dick Nanninga werd in 1949 geboren in Groningen en begon zijn voetbalcarrière als amateur bij de Oosterparkers. Als professional debuteerde hij bij GVAV, een voorloper van het huidige FC Groningen. Later speelde de spits onder meer voor Veendam en Roda JC. Bij laatstgenoemde club speelde hij maar liefst acht jaar, van 1974 tot 1982. Hij scoorde meer dan honderd keer voor de club. Even was er sprake van een transfer naar Ajax, maar die ging niet door omdat Nanninga ook een bloemenzaak in Kerkrade had.

WK 1978

In 1978 werd de voetballer geselecteerd voor het wereldkampioenschap in Argentinië. Tijdens de wedstrijd tegen West-Duitsland werd Nanninga een kwartier voor tijd ingebracht. Vijf minuten later hij echter van het veld gestuurd omdat hij de scheidsrechter beledigd zou hebben. Zelf beweerde Nanninga een andere speler dit had gedaan.

In de finale mocht Nanninga weer meedoen. Hij werd gewisseld voor Johnny Rep toen het Nederlands elftal al met 1-0 achter stond. Acht minuten voor tijd scoorde de geboren Groninger de gelijkmaker. Kort hierna leek Nederland de finale zelfs te gaan winnen maar een grote kans van Rob Rensenbrink belandde seconden voor het einde van de reguliere speeltijd uiteen op de paal. In de verlening werd het uiteindelijk 3-1 voor het gastland.

Dick Nanninga tijdens de WK-finale van 1978

Johan Neeskens en Dick Nanninga zijn de enige twee voetballers die namens Nederland ooit scoorden in een WK-finale. Neeskens deed dat in 1974.

Dick Nanninga speelde in totaal vijftien interlands, waarin hij zes keer scoorde.

De laatste jaren van zijn leven verkeerde de voetballer in slechte gezondheid. In 2012 raakte hij in coma toen zijn linkerbeen geamputeerd moest worden. Nanninga ontwaakte pas vijf maanden later. In 2014 moest zijn rechteronderbeen ook geamputeerd worden.

Boek: De Lange – Het verhaal van Dick Nanninga

×