Joan Huydecoper (1625 -1704) – Dertien keer burgemeester van Amsterdam

Vriendjespolitiek door een 17e-eeuwe burgemeester

Patriciër Joan Huydecoper (1625 -1704), die dertien keer tot burgemeester van Amsterdam werd gekozen, vond het niet meer dan normaal zijn familie en vrienden aan lucratieve baantjes te helpen.

Dat recht hoorde gewoon bij zijn ambt. Zijn oudste zoon benoemde hij tot stadssecretaris; de jongen was nog geen negentien en had pas een half jaar universiteit achter de rug. Huydecoper zorgde er ook voor dat de belastingaanslag van zijn schoonmoeder flink werd verlaagd. En in 1673 kon hij door voorkennis zijn nicht, Margaretha Trip, tippen dat ze bepaalde aandelen moest kopen.

Niemand die daar een probleem van maakte. Er werd hoogstens wat gebromd als iemand wel erg ver ging in het behartigen van zijn privé-belangen. Wat overigens niet wil zeggen dat de heren politici alles konden maken. Huydecoper ontstak in grote woede toen een neef hem géld durfde te bieden in ruil voor een bepaalde baan. Dat vond hij je reinste omkoping!

~ Nationaal Historisch Museum

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: