Dark
Light

Joan Huydecoper (1625 -1704) – Dertien keer burgemeester van Amsterdam

Vriendjespolitiek door een 17e-eeuwe burgemeester
1 minuut leestijd
Buste van Joan Huydecoper (1625-1704) in het Paleis op de Dam
Buste van Joan Huydecoper (1625-1704) in het Paleis op de Dam

Patriciër Joan Huydecoper (1625 -1704), die dertien keer tot burgemeester van Amsterdam werd gekozen, vond het niet meer dan normaal zijn familie en vrienden aan lucratieve baantjes te helpen.

Dat recht hoorde gewoon bij zijn ambt. Zijn oudste zoon benoemde hij tot stadssecretaris; de jongen was nog geen negentien en had pas een half jaar universiteit achter de rug. Huydecoper zorgde er ook voor dat de belastingaanslag van zijn schoonmoeder flink werd verlaagd. En in 1673 kon hij door voorkennis zijn nicht, Margaretha Trip, tippen dat ze bepaalde aandelen moest kopen.

Niemand die daar een probleem van maakte. Er werd hoogstens wat gebromd als iemand wel erg ver ging in het behartigen van zijn privé-belangen. Wat overigens niet wil zeggen dat de heren politici alles konden maken. Huydecoper ontstak in grote woede toen een neef hem géld durfde te bieden in ruil voor een bepaalde baan. Dat vond hij je reinste omkoping!

De stichting Nationaal Historisch Museum werd in 2008 opgericht. Het was de bedoeling een fysiek museum te stichten, maar zover kwam het nooit. Verschillende artikelen die op de inmiddels opgeheven website innl.nl werden gepubliceerd, zijn met toestemming van het museum doorgeplaatst op Historiek.

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×