Dark
Light

Nieuwe biografie koningin Juliana verschenen

Koningin dreigde in jaren vijftig met aftreden
Auteur:
1 minuut leestijd
Juliana in 1960 (cc - Anefo - Nationaal Archief)
Juliana in 1960 (cc - Anefo - Nationaal Archief)

Bij uitgeverij Bezige Bij is een lijvige biografie verschenen van koningin Juliana, geschreven door Jolande Withuis. Volgens de uitgever biedt het boek, getiteld Juliana – Vorstin in een mannenwereld, een intiem inkijkje in het leven van de vorstin en wordt gelijktijdig een portret van een veelbewogen eeuw geschetst.

Juliana - Vorstin in een mannenwereld (Jolande Withuis)
Juliana – Vorstin in een mannenwereld (Jolande Withuis)
De nieuwe biografie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Withuis kon onder meer gebruikmaken van brieven en ander nooit eerder gepubliceerd privémateriaal. De uitgever:

“Juliana was grillig en gretig; gelovig en goedgelovig. Gewoon was ze in elk geval niet. Ze moest functioneren in een wereld van zich vaak superieur voelende mannen. En zoals ze zich tegen allerlei andere conventies verzette, verzette Juliana zich van jongs af aan tegen de achterstelling van vrouwen.”

In de biografie is onder meer te lezen dat Juliana twee keer gedreigd heeft te scheiden van prins Bernhard. En in de jaren vijftig zou ze zelfs gedreigd hebben met aftreden. Dit alles speelde zich af ten tijde van de crisis rondom gebedsgenezeres Greet Hofmans.

Naar aanleiding van de verschijning van de biografie zendt de NOS dinsdagavond de documentaire Juliana, geen gewone koningin uit. Jolande Withuis komt hierin uitgebreid aan het woord. Ze vertelt onder meer over de verschillende crises in het leven van de vorstin. Uiteraard komen ook de huwelijksperikelen aan bod, want het huwelijk met prins Bernhard kende niet alleen maar hoogtepunten. Zo was er bijvoorbeeld de crisis rond gebedsgenezeres Greet Hofmans.

Jolande Withuis zegt hierover:

“Ze had iemand nodig om dingen mee samen te doen, iemand die ze kon vertrouwen. Waar Bernhard haar neerhaalde en haar zelfvertrouwen ondermijnde, gaf Hofmans haar een duwtje in de rug. Zolang Juliana maar naar haar luisterde.”

Volgens de historica speelde eenzaamheid een grote rol in het leven van Juliana en bleef ze altijd hopen dat het goed zou komen tussen haar en Bernhard. Tijdens de Lockheed-affaire hield ze haar man de hand boven het hoofd. De biografie Juliana – Vorstin in een mannenwereld is verkrijgbaar in de geschiedeniswinkel (€ 39.99).

Boek: Juliana – Vorstin in een mannenwereld

×