Treinongeluk op Gare Montparnasse, Parijs (1895)

Op 22 oktober 1895 ontspoorde er een trein op Gare Montparnasse in Parijs. De trein was afkomstig Granville en had een paar minuten vertraging. Machinist Guillaume-Marie Pellerin wilde wat van die vertraging goedmaken door niet op de gebruikelijke manier te remmen, maar op het allerlaatste moment met behulp van de zogenaamde westinghouse-rem. Deze rem weigerde echter dienst waardoor de trein door het stootblok reed en vervolgens op het perron belandde en door een glazen wand van het station knalde.

De locomotief kwam bijna verticaal neer op het Place de Rennes. De twaalf wagons van de trein bleven boven staan. Bij het ongeluk kwam één persoon om het leven: Marie-Augustine Aguillard. Deze française bevond zich net in de kiosk van haar man, die even kranten was gaan kopen, toen de trein door de wand van het station kwam zetten. Ze overleed door vallend puin. Daarnaast waren er vijf mensen zwaar gewond, twee passagiers, een brandweerman en twee bemanningsleden.

Treinongeluk op Gare Montparnasse, Parijs (1895)
- advertentie -
Wereldberoemde foto van het ongeval op Gare Montparnasse

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: