De komende maanden wordt in de Nieuwe Kerk in Amsterdam met een speciale tentoonstelling stilgestaan bij het koningschap van Juliana. Dit ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van haar inhuldiging als Koningin der Nederlanden.
Op 3 april 1952 hield koningin Juliana een vredestoespraak voor het Amerikaanse Congres. De Koude Oorlog was op dat moment in volle gang. De koningin kreeg na afloop van haar pacifistische rede een staande ovatie van de Amerikaanse politici. In Nederland fronsten veel van hun collega's de wenkbrauwen.
Prins Bernhard, echtgenoot van de voormalige koningin Juliana en vader van Beatrix. Onder meer bekend door de Lockheed-affaire en de Greet Hofmans-affaire.
In de biografie is te lezen dat Juliana twee keer dreigde te scheiden van prins Bernhard. En in de jaren 50 zou ze zelfs gedreigd hebben met aftreden.
De zomerse jeugd van de prinsesjes Wilhelmina en Juliana speelde zich vooral af in het park rond het Oude Loo, bij een houten chaletje in Zwitserse stijl.
Hoe het monument eruit gaat zien, wordt aankomende maanden openbaar gemaakt. Wel is duidelijk dat het beeld Juliana laat zien met drie figuren, op werkbezoek in een drassig Hollands polderlandschap.
Het verhaal is door Amerikaanse media wat aangedikt, zo stelt Annejet van der Zijl, maar is toch te leuk om niet te noemen: Allene Tew heeft misschien wel de Nederlandse monarchie gered.
Prinses Juliana kocht in 1948 mogelijk een schilderij uit de boedel van een nazi waarvan bekend is dat hij onteigende Joodse bezittingen verhandelde.
Toen meestervervalser Han van Meegeren ooit gevraagd werd een tekening te maken van een speelhertje van koningin Juliana, maakte hij de tekening die hiernaast te zien is. Het werkje werd zeer populair en reproducties ervan belandden in een enorm aantal woonkamers. De tekening werd bekend als 'Het hertje van Juliana'.
Het huwelijk van prinses Juliana met Bernhard van Lippe-Biesterfeld op 7 januari 1937 bracht een beetje vrolijkheid in Nederland.
1909, Nationaal Archief Te zien tot en met oktober 2013 Op vrijdag 30 april 1909 om tien voor zeven in de ochtend wordt op het paleis Noordeinde in Den Haag prinses Juliana geboren. Op 1 mei doet de jonge vader, prins Hendrik van Mecklenburg, aangifte van de geboorte bij de burgerlijke stand. De jonge prinses krijgt de namen Juliana Louise
Koningin Juliana kondigde op 31 januari 1980, de verjaardag van prinses Beatrix, aan dat ze afstand ging doen van de troon. Ze deed dat in een korte toespraak voor radio en televisie. De vorstin liet weten dat ze op 30 april van datzelfde jaar zou aftreden.
In Hilversum zijn donderdag elf objecten uit de nalatenschap van koningin Juliana geveild. De spullen brachten gezamenlijk 13.000 euro op. Veilinghuis Van Spengen heeft dat bekendgemaakt. De objecten maakten eerder al onderdeel uit van de grote veiling van de nalatenschap van koningin Juliana. Deze veiling werd in het voorjaar van 2011 in de RAI in Amsterdam gehouden. De objecten werden
De veiling van de nalatenschap van koningin Juliana heeft ruim vijf miljoen euro opgebracht. Donderdagavond werd in de RAI het laatste lot geveild. Sinds maandag werden door Sotheby’s Amsterdam ongeveer tienduizend objecten van koningin Juliana geveild. Het veilinghuis rekende op een totaalopbrengst van ongeveer 1,5 miljoen euro. Met ruim 5 miljoen euro is de opbrengst echter een stuk hoger. De
Het Rijksmuseum heeft op de veiling van de nalatenschap van koningin Juliana een tot nu toe onbekend werk van hofbeeldhouwer Jean-Louis Van Geel (1787-1852) ontdekt. De conservator beeldhouwkunst van het museum spreekt van een “(kunst)historische verrassing”. In de RAI in Amsterdam worden momenteel voormalige eigendommen van koningin Juliana geveild. In de catalogus van de veiling werd het ontdekte werk van
Er blijkt veel belangstelling te zijn voor de koninklijke zolderopruiming in de RAI in Amsterdam. Tijdens de eerste veilingdag was de opbrengst veel hoger dan veilinghuis Sotheby’s had verwacht. In de RAI worden de komende dagen voormalige eigendommen van koningin Juliana geveild. Tijdens de eerste dag werden de lotnummers 1 tot en met 213 in veiling gebracht. Alle stukken werden
Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam beheert ruim vier miljoen negatieven, dia’s en afdrukken van professionele en amateurfotografen uit Nederland.
De kus die Jos Brink de koningin in 1979 gaf is het meest memorabele Julianamoment. Dat is de uitkomst van een verkiezing die het digitale kanaal Geschiedenis 24 heeft gehouden. De winnaar werd vanavond in actualiteitenrubriek Nova bekendgemaakt.
Bernhard smeekte Juliana in 1956 om te blijven. Prins Bernhard schreef september dat jaar in een brief aan Juliana vooral niet te scheiden. Door een scheiding zou ‘onze familie de naam van een derderangs Balkanmonarchie zou krijgen’.
Voormalig premier Dries van Agt twijfelde in 1980 aan de geestelijk gesteldheid van koningin Juliana. Dit is te lezen in de biografie van oud-premier Van Agt, die vandaag verschijnt. In het voorwoord van het boek wordt een uitspraak van Van Agt geciteerd: “Ik vroeg me ook wel af of Juliana die beslissing over de troonsafstand nog wel geheel zelfstandig kon
Koningin Juliana (1909-2004) , kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik en van 1948 tot 1980 is Koningin der Nederlanden. Ze wordt ook wel de 'Koningin van het volk' genoemd