Dark
Light

Jorge Videla (1925-2013) – Dictator van Argentinië

Auteur:
1 minuut leestijd
Jorge Videla (1925-2013) - Dictator van Argentinië
Jorge Videla (1925-2013) - Dictator van Argentinië

Jorge Videla, de voormalige dictator van Argentinië, is vrijdag op 87-jarige leeftijd overleden. De Argentijn overleed in de gevangenis in zijn slaap.

Oude foto van Jorge Videla
Jorge Videla was van 1976 tot 1981 president-dictator van Argentinië. Hij leidde de militaire junta die een eind maakte aan de regering van Isabel Perón.

Videla´s bewind wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood en verdwijning van ongeveer dertigduizend mensen. Bekend zijn vele verdwijningszaken, babyontvoeringen en martelingen.

In 1983 kreeg Argentinië met de verkiezing van Raul Alfonsin weer een burgerregering. Samen met acht andere junta-leiders van de junta werd Videla in 1985 veroordeeld. President Carlos Menem verleende hem in 1990 echter gratie. Sinds 1998 stond hij onder huisarrest en in 2006 werd zijn amnestie opgeheven.

Misdaden tegen de menselijkheid

In 2008 belandde Videla weer in een cel. Eind 2010 werd hij tot levenslang veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid. Bij een rechtszaak vorig jaar kreeg de ex-dictator nog eens vijftig jaar gevangenisstraf opgelegd voor betrokkenheid bij het stelen van baby’s van gedetineerden.

In een reactie op het overlijden van de dictator zei minister-president Rutte vrijdag dat over Videla “niet veel goeds is te zeggen”. Volgens Estela Carlotto van de Dwaze Grootmoeders, een groep vrouwen die probeert tijdens junta de gestolen baby’s te herenigen met hun biologische ouders, was Videla een “slecht man die geen berouw had van zijn misdaden”.

Oud-dictator Jorge Videla (87) overleden

×