Dark
Light

René Favaloro (1923-2000) – Argentijnse hartchirurg

Pionier op het gebied van bypassoperaties
2 minuten leestijd
Doodle ter ere van René Favaloro
Doodle ter ere van René Favaloro

De Argentijnse arts René Favaloro werd in 1967 wereldberoemd toen hij als eerste een bypassoperatie uitvoerde, waarbij beenaders gebruikt werden om blokkades in kransslagaders te omzeilen. Deze techniek wordt vandaag de dag nog altijd gebruikt.

René Favaloro (Publiek Domein - wiki)
René Favaloro (Publiek Domein – wiki)
Kransslagaders voorzien het hart van bloed. Wanneer deze aders vernauwd zijn wordt vaak gedotterd, maar wanneer dat onvoldoende helpt gaat men tegenwoordig vaak over op het uitvoeren van een bypassoperatie, ook wel omleidingsoperatie genoemd. Het zuurstofrijke bloed wordt hierbij via een omweg (omleiding) voorbij de vernauwing gebracht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een ander bloedvat, meestal een slagader uit de borstkas of een ader uit het been.

De eerste gedocumenteerde bypassoperatie zoals we die vandaag de dag kennen, werd in 1967 in een kliniek in het Amerikaanse Cleveland uitgevoerd door René Favaloro. Zijn patiënt, een 51-jarige vrouw, had veel baat bij de operatie. De nieuwe techniek van Favaloro werd hierna wereldberoemd.

In 1972 keerde Favaloro terug naar Argentinië, waar hij zich specialiseerde in het uitvoeren van harttransplantaties. Met steun van de kliniek in Cleveland richtte hij de Favaloro Foundation op, die zich bezighield met wetenschappelijk onderzoek naar hartkwalen.

Een tragisch einde

Rond de millenniumwisseling maakte Argentinië een grote economische en politieke crisis door. Deze raakte ook de Favaloro Foundation, die met grote schulden kampte. Favaloro verzocht zijn regering verschillende keren om de stichting financieel uit de brand te helpen. Steun bleef echter uit. Op 29 juli 2000 maakte Favaloro mede door deze problemen een einde aan zijn leven door zich met een pistool in zijn borst te schieten. De Argentijnse president Fernando de la Rúa riep hierna een dag van nationale rouw af.

Kort na zijn overlijden werd bekend dat Favaloro ook een brief had gestuurd naar de Argentijnse president. Deze bleek nooit te zijn gelezen. Favaloro schreef in de brief onder meer dat hij moe was om een bedelaar in zijn eigen land te zijn. Op 12 juli 2019, de zesennegentigste geboortedag René Favaloro, toonde Google een zogeheten Doodle op zijn startpagina om de Argentijnse hartchirurg te eren.

Link: Lijst van uitvindingen
Boek: Het hart – Het verhaal van ons meest wonderbaarlijke orgaan

Bronnen

-https://www.britannica.com/biography/Rene-Geronimo-Favaloro
-Het hart: Het verhaal van ons meest wonderbaarlijke orgaan – Sandeep Jauhar
-https://www.hartwijzer.nl/bypassoperatie
×