Dark
Light

Jorge Zorreguieta – Vader van koningin Máxima

Minister onder dictator Videla
2 minuten leestijd

In Nederland werd hij bekend als de vader van koningin Máxima: Jorge Zorreguieta (1928-2017). In zijn eigen land, Argentinië, was hij onder meer minister van Landbouw in het regime van dictator generaal Jorge Videla. Vanwege zijn omstreden verleden was hij in Nederland geregeld onderwerp van discussie. De bruiloft van zijn dochter met toenmalig prins Willem-Alexander woonde hij om die reden niet bij.

Jorge Zorreguieta was tussen 1976 en 1981 onderminister en minister van Landbouw onder Jorge Videla. Het bewind van deze Videla wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood en verdwijning van ongeveer 30.000 mensen. Daarnaast zijn vele gevallen bekend van babyontvoeringen en martelingen. In 1983 kreeg Argentinië met de verkiezing van Raul Alfonsin weer een burgerregering.

Over het algemeen wordt aangenomen dat Zorreguieta weet moet hebben gehad van de misdaden die onder Videla werden begaan. Zelf beweerde hij altijd dat hij pas ná de dictatuur van de verdwijningen hoorde.

Cadenas Madariaga, een voormalig medewerker en vriend van Zorreguieta zei hierover in 2013 tegenover de Volkskrant:

Hij bedoelde dat hij de details en de omvang niet kende. U moet begrijpen dat de militairen alles strikt geheim hielden. We wisten dat mensen verdwenen, maar niet dat de gevangenen vermoord werden.

Maar dat hij niets wist van de verdwijningen was volgens Madariaga zeer onwaarschijnlijk:

Natuurlijk was Jorge Zorreguieta op de hoogte van de verdwijningen. We wisten het allemaal.

Jorge Zorreguieta en Nederland

Vanwege zijn verleden was de persoon Zorreguieta in Nederland zeer omstreden. Nadat in 1999 bekend werd dat prins Willem-Alexander een relatie had met Zorreguieta’s dochter, liet de regering een onderzoek instellen naar “de historische achtergrond en context van de politieke functies” van de voormalige Argentijnse minister. Uit dit onderzoek, uitgevoerd door professor Michiel Baud, kwam naar voren dat Zorreguieta op de hoogte moest zijn geweest van de gedwongen verdwijningen. Baud stelde echter ook dat “praktisch uit te sluiten” was dat Zorreguieta persoonlijke betrokken was bij deze verdwijningen.

Máxima op zesjarige leeftijd (wiki)
Máxima op zesjarige leeftijd (wiki)
In Nederland werd verschillende keren aangifte gedaan tegen Zorreguieta, maar van rechtszaken kwam het uiteindelijk niet.

Jorge Zorreguieta overleed op 8 augustus 2017 in een ziekenhuis in Buenos Aires. Hij leed al enkele jaren aan leukemie. In het weekend voor zijn dood werd hij onder meer bezocht door zijn dochter Máxima. Vanwege zijn omstreden verleden was Zorreguieta niet welkom bij officiële staatsaangelegenheden. Het huwelijk van zijn dochter in 2002 woonde hij bijvoorbeeld niet bij, net als de inhuldiging van koning Willem Alexander in 2013. Wel was hij aanwezig bij de doop van zijn kleindochters.

Boek: De zaak-Zorreguieta

bericht bij het overlijden van Jorge Zorreguieta

×