Dark
Light

Karabijn uit Tweede Wereldoorlog na 74 jaar opgegraven

Auteur:
1 minuut leestijd
De resten van het begraven geweer (Staatsbosbeheer)
De resten van het begraven geweer (Staatsbosbeheer)

In Leersum is een karabijn uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven door Staatsbosbeheer en een voormalig bewoner van een boerderij in het dorp.

Foto: Staatsbeheer
Foto: Staatsbeheer
Een paar weken geleden nam de nu 83-jarige meneer Veldhorst contact op met een boswachter van Staatsbosbeheer. Hij vertelde dat zijn broer Albert aan het begin van de oorlog een op de vlucht geslagen Nederlandse soldaat voor de boerderij in Leersum langs zag rennen. De soldaat had zijn uitrusting tijdens de vlucht van zich af gegooid.

Broer Albert besloot het geweer mee naar huis te nemen. Hij begroef het wapen vervolgens zodat de Duitsers het niet meer konden gebruiken. De inmiddels hoogbejaarde Albert Veldhorst wist zich nog ongeveer te herinneren waar hij de karabijn begraven had en zijn broer besloot onlangs op zoek te gaan. Samen met Staatsbosbeheer en met behulp van een metaaldetector wist hij het wapen uiteindelijk op te sporen.

Staatsbosbeheer:

“Wat vroeger een weiland was, is nu al jaren bos maar toch konden ze aanknopingspunten vinden. Nadat het oude ijzeren raster was teruggevonden moesten er nog zeven stappen worden gezet richting het zuiden, zo had broer Albert verteld en na wat speurwerk met een metaaldetector werd het geweer in de stromende regen teruggevonden.”

Van het geweer is niet veel meer over. Het hout is vergaan en het ijzer is volledig verroest, alleen de vorm verklapt nog dat het een wapen is geweest. De restanten van de karabijn worden aan het bevrijdingsmuseum aangeboden.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×