Dark
Light

Karel de Grote was letterlijk een groot man

Auteur:
1 minuut leestijd
Beeltenis van Karel de Grote op een denarius uit Mainz - cc
Beeltenis van Karel de Grote op een denarius uit Mainz - cc

Na bestudering van resten van zijn scheenbeen concluderen wetenschappers van de universiteit van Zürich dat Karel de Grote in zijn tijd letterlijk een groot man was. Dat meldt Nu.nl deze week.

Karel de Grote
Karel de Grote
De universiteit van Zürich deed onderzoek naar de wereldberoemde ijsmummie Ötzi. Dit keer boog men zich dus over het scheenbeen van de Frankische vorst Karel de Grote. De man die op eerste kerstdag 800 in Rome tot keizer van het Westen werd gekroond, zou 1,84 meter lang zijn geweest.

Voor die tijd was dat aan de lange kant. Gecorrigeerd naar de gemiddelde lengte van mensen vandaag de dag, zou Karel de Grote volgens de onderzoekers 1,95 meter zijn geweest. Onderzoek wees daarnaast uit dat de keizer zo’n 78 kilo woog en gezien zijn lengte dus vrij slank was.

Lees ook: Karel de Grote (ca.745-814): de ‘Vader van Europa’
Boek: Karel de Grote – Stamvader van Europa

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×