De uitdrukking 'lingua franca' is een bijzondere Latijnse term, die veel mensen weleens gehoord hebben. Minder duidelijk is wat het precies betekent en waar dit begrip vandaan komt.
Hoewel er wat discussie is, lijkt deze sarcofaag, die is te zien in de Domschatzkammer, de eerste rustplaats geweest van Karel de Grote. Toen hij op 28 januari 814 was overleden, is hij hierin bijgezet.
Het Heilige Roomse Rijk heeft bestaan van ongeveer 962 tot 1806. Over deze politieke entiteit bestaat qua periodisering en geografie de nodige onduidelijkheid. Wat was het Heilige Roomse Rijk precies? En hoe ontstond dit Rijk?
Informatie over de jeugd van Karel de Grote is zeer schaars, in tegenstelling tot de veel rijker gedocumenteerde latere fasen van zijn leven.
De Frankische vorst Karel de Grote werd in 800 de eerste West-Europese keizer sinds de ondergang van het West-Romeinse Rijk in 476.
In het verhalenboek 'Middeleeuwers tussen hoop en vrees' is het hoofdthema de toekomstverwachting en de toenmalige angsten waarmee de gemiddelde middeleeuwer te kampen had. En dat waren er nogal wat.
Het Roelandslied is een giftige tekst. Het typeert een werelds conflict als onderdeel van de grote kosmische strijd tussen goed en kwaad, waardoor er voor medemenselijkheid geen plaats meer is.
Het Roelandslied was in de tijd van de Kruistochten een tophit. Het werd gezongen in allerlei talen, waaronder het Nederlands.
Het oer-Roelandslied moet zeer kort na de dood van de held zijn geschreven.
Tijdens de Slag bij Roncevaux van 778 werd de Karolingische leider Roland gedood door Baskische strijders. Het legendarische Roelandslied is hierop gebaseerd.
De expeditie van Karel de Grote naar Spanje was totaal mislukt. Hij had Girona en Barcelona bereikt, maar niet één vijandelijke stad weten te veroveren.
In 2014 is het exact 1200 jaar gelden dat Karel de Grote overleed. In heel Europa wordt deze ‘mijlpaal’ herdacht en zo ook in Nijmegen, een stad waarmee Karel een speciale band had. In 777 bezocht de keizer deze stad voor het eerst om er op het Valkhof het paasfeest te vieren.
Eigenlijk is de publiciteitsgeilheid van de letterdames en -heren hemeltergend. Ik wil er niet elke keer weer over beginnen, maar het volgende geval kan ik u niet onthouden: Karel de Grote was echt lang. Dat blijkt namelijk uit de analyse van een van zijn botten. Ja duh. “Hij was breedgebouwd en fors, lang van postuur,” schrijft Karels biograaf Einhard, die
Na bestudering van resten van zijn scheenbeen concluderen wetenschappers van de universiteit van Zürich dat Karel de Grote in zijn tijd letterlijk een groot man was. Dat meldt Nu.nl deze week.
De Frankische vorst Karel de Grote, die regeerde van 768 tot 814, lijkt op de een of andere manier altijd terug van weggeweest. Zowel in kronieken, heiligenverhalen als miniaturen was Karel in de eeuwen na zijn dood terug te vinden. Toch is het beeld van Karel de Grote altijd eenzijdig politiek en daardoor diffuus gebleven.
De beste historici van deze tijd beschrijven onder redactie van Andrew Roberts helder en boeiend de levens en carrières van de belangrijkste veldheren uit het verleden, onder wie Rames III, Julius Caesar, Karel de Grote, Napoleon en Rommel.
Het boek De keerzijde van de keizer van Agave Kruijssen heeft de Thea Beckmanprijs 2013 gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijkse uitgereikt aan de auteur van het beste historische jeugdboek.
Hoe het christelijke Europa – omringd door islamitische beschavingen, ontoegankelijke woestijnen en het eindeloze blauw van de zee – aan de grond raakte door de pest, invasies en hongersnoden. ~ vervolg op deel 1 ~ Dankzij het succes van de Franken onder Karel de Grote herleefde langzamerhand de hoop op het herstel van een centraal gezag, dat heel Europa zou