Dark
Light

Kasteel de Haar gerestaureerd

Auteur:
2 minuten leestijd
Kasteel de Haar
Kasteel de Haar

De restauratie van kasteel de Haar bij het Utrechtse dorpje Haarzuilens is na tien jaar voltooid. Het kasteel viert dit met een tentoonstelling over het glamourleven van de familie Van Zuylen.

Thierry baron van Zuylen verkocht het eeuwenoude kasteel in 2000 omdat hij de restauratiekosten niet kon betalen. Na eeuwen privébezit te zijn geweest kwam het kasteel zo in bezit van een stichting: Stichting Kasteel de Haar. Ook het omliggende park is ondergebracht in de stichting. De familie van Zuylen mag nog wel elke jaar in september in het kasteel verblijven. De in het kasteel aanwezige meubel- en kunstcollectie is nog altijd bezit van de familie. De stukken zijn voor een periode van dertig jaar in bruikleen gegeven aan Stichting Kasteel de Haar.

Restauratie

Het kasteel was hard toe aan een grote restauratie. Door het ontbreken van voldoende vaste grondslag voor de funderingen waren vanaf midden jaren negentig in de muren grote zettingsverschillen ontstaan. Mogelijk kwam dit doordat de middeleeuwse fundering niet bestand was tegen de grote opbouw die rond 1892 door de beroemde architect Pierre Cuypers op het kasteel werd gebouwd.

Kasteel de Haar – Foto: CC/GVR

De herstelwerkzaamheden van kasteel de Haar begonnen in september 2001 met de restauratie van de kapel. Hierna werden achtereenvolgens de bruggen, poorten, kademuren, tuinornamenten en het stallencomplex onder handen genomen. In 2006 werd uiteindelijk een begin gemaakt met de restauratie van het kasteel zelf. De fundamenten van de scheefgezakte Riddertoren werden aangepakt en tot 2009 werd daarnaast onder meer gewerkt aan de restauratie van de buitenschil van het kasteel. Vorig jaar werd het interieur van het kasteel gerestaureerd.

Het inmiddels volledig gerestaureerde kasteel is woensdag heropend in aanwezigheid van de Utrechtse burgemeester, de commissaris van de koningin en enkele leden van de familie Van Zuylen. De restauratie van het kasteel heeft ongeveer dertig miljoen euro gekost.

Glamour

Glamour op de Haar – Foto: kasteeldehaar.nl
In de naar aanleiding van de heropening opgezette tentoonstelling Glamour op de Haar wordt een beeld gegeven van het leven van de voormalige bewoners van kasteel de Haar. In de maanden dat de leden van de familie Van Zuylen op het kasteel verbleven werden de zalen onder meer gebruikt om beroemdheden te ontvangen. Barones Gabrielle van Zuylen organiseerde in de jaren zestig en zeventig bijvoorbeeld partijen waarbij onder andere Roger Moore, Maria Callas en Brigitte Bardot aanwezig waren.

In de tentoonstelling zijn onder meer een aantal jurken te bewonderen die de barones tijdens deze feesten droeg. Verder zijn er nooit eerder vertoonde beelden uit het privé-archief van de baronale familie te zien. De tentoonstelling is te zien van 16 juni tot en met 30 september 2011.

Boek: Burchten en Kastelen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×