Dark
Light

KBR en Google Books digitaliseren 100.000 historische boeken

1 minuut leestijd
Vertrek van de eerste lading boeken van de KBR naar Google Books
Vertrek van de eerste lading boeken van de KBR naar Google Books (KBR)

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) is een samenwerking aangegaan met Google Books. De komende drie jaar worden hierdoor honderdduizend boeken gedigitaliseerd om deze vervolgens online toegankelijk te maken. Het gaat om werken uit de zeventiende tot het einde van de negentiende eeuw.

Elke acht weken stuurt de bibliotheek een lading boeken maar Google zodat jaarlijks tussen 30.000 tot 40.000 boeken gedigitaliseerd kunnen worden. Google zorgt er ook voor dat de boeken straks relatief eenvoudig te doorzoeken zijn. Google Books werd bijna twintig jaar geleden gelanceerd met de ambitie om boeken van over de hele wereld in digitaal formaat toegankelijk te maken.

Oud logo van Google Books
Oud logo van Google Books
De KBR heeft ook eigen platformen waarop het gedigitaliseerde werken toegankelijk maakt. Via de samenwerking met Google hoopt de instelling de zichtbaarheid van de eigen collecties verder te vergroten.

Andere samenwerkingen

Google Books werkt samen met een groot aantal bibliotheken wereldwijd. Eerder werden bijvoorbeeld ook al 160.000 rechtenvrije boeken uit de achttiende en negentiende eeuw van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag gedigitaliseerd. Verder zijn er onder meer boeken van verschillende universiteitsbibliotheken en de beroemde British Library gedigitaliseerd.

×