GezondheidGezondheid

Weet jij wat een cirkelbed is?

Weet jij wat een cirkelbed is?

Werknemers die in de zorg werken of daar een affiniteit mee hebben, kunnen hun hart ophalen. Het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven heeft oude foto’s van de ziekenhuizen online gezet. Dankzij die foto’s is een boel te leren.

“De mooiste vind ik wel die van het cirkelbed”, reageert enthousiaste woordvoerster Anne van Hest. “Daar kwamen veel vragen over binnen. Het bed werd lange tijd gebruikt voor patiënten met rugwervelfracturen. Tegenwoordig gebruiken we een modernere behandeling.”

Een cirkelbed (Pinterest - Máxima Medisch Centrum)
Een cirkelbed (Pinterest – Máxima Medisch Centrum)

Twee totaal verschillende ziekenhuizen

Voor wie het niet weet: het Máxima Medisch Centrum is veertien jaar geleden ontstaan uit twee oudere ziekenhuizen, namelijk het Diaconessenhuis Eindhoven en het Sint Joseph Ziekenhuis in Veldhoven. Beide kennen een rijke historie.

Het Diaconessenhuis ontstond in 1933 dankzij de hulp van Anton Philips, de ondernemer die aan de basis van het gigantische Philips stond. Mede door Philips was Eindhoven flink gegroeid. Daarmee namen ook het aantal protestanten en de vraag naar ziekenzorg met protestantse grondslag toe.

- advertentie -

Het Sint Joseph Ziekenhuis werd daarentegen onderhouden door de Congregatie van Kleine Zusters uit Heerlen. De katholieke zusters maakten streng onderscheid tussen de verzekeringsklassen. Iemand met een eersteklas verzekering kreeg bijvoorbeeld uitzicht op de tuin en een beter menu, terwijl iemand met de laagste verzekeringsklasse op een grote zaal lag zonder privacy.

De Fratellini-clowns brengen in 1935 bezoek aan Diaconessenhuis (Pinterest Máxima Medisch Centrum)
De Fratellini-clowns brengen in 1935 bezoek aan Diaconessenhuis (Pinterest Máxima Medisch Centrum)

Beroemde clowns

Ondanks het verschil in behandeling zorgden de zusters wel eens voor vertier, valt op te maken uit de foto’s. Zo bezochten de wereldberoemde Fratellini-clowns in 1935 enkele ziekenzalen. De clowns behoorden tot een bekende Europese circusfamilie uit het begin van de vorige eeuw.

Maar de foto’s tonen ook hoe er nog nonnen en broeders door het ziekenhuis liepen. En wat te denken van oude potjes, buisjes of zelfs een suikerzakje? Het zijn voorwerpen waar iedereen normaal niet aan denkt, maar daarom juist des te leuk zijn om te zien.

Ziekenzaal bij het Diaconessenhuis (Pinterest - Máxima Medisch Centrum)
Ziekenzaal bij het Diaconessenhuis (Pinterest – Máxima Medisch Centrum)

Oude fotoalbums

Intussen plaatst het Máxima Medisch Centrum meer oude foto’s op Pinterest. Die foto’s komen van ziekenhuismedewerkers die oude foto-albums tegenkwamen. Woordvoerster Van Hest: “We hebben die foto’s gedigitaliseerd voor het nageslacht, om het zo maar te zeggen.” Het ziekenhuis gebruikt Pinterest, omdat daarop de foto’s het best te zien zouden zijn.

Tegenwoordig sturen ook oud-medewerkers en voormalige patiënten foto’s in. En het ziekenhuis staat open voor meer. “Foto’s kunnen worden gemaild naar mck@mmc.nl“, reageert Van Hest. “Iedere donderdag plaatsen we bovendien een oude foto op Facebook, tijdens onze Throwback Thursday.”

~ Yoeri Nijs

- advertentie -

Boek: Canon van de geneeskunde in Nederland


Archiefstukken:

 • Hoe twee Joodse broers aan de nazi’s ontkwamen

  Hoe twee Joodse broers aan de nazi’s ontkwamen

  Na een mislukte poging onbezet Frankrijk te bereiken, bevinden Jaap en Rob, twee broers van Joodse afkomst, zich in de trein met als angstaanjagend vooruitzicht: een concentratiekamp in Oost-Europa. Lees verder »
 • Mariel-exodus (april-oktober 1980)

  Mariel-exodus (april-oktober 1980)

  In april 1980 begon de Cubaanse Mariel-exodus. Tot oktober van dat jaar emigreerden er een geschatte 125.000 Cubanen naar de Verenigde Staten. Maar waarom? Wat waren de oorzaken en gevolgen … Lees verder »
 • De Slag der Zilveren Helmen (1914)

  De Slag der Zilveren Helmen (1914)

  De Slag der Zilveren Helmen. Enkele dagen na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vond te Halen een gewapend treffen plaats tussen eenheden van het Belgisch leger en Duitse ruiterkorpsen. Lees verder »
 • Het fietsvraagstuk

  Het fietsvraagstuk

  Na zijn huwelijk ontpopt schoenmaker Nicolaas, mijn overgrootvader, zich als nieuwe bekeerling algauw tot een spilfiguur in de gereformeerde kerk van het Oost-Groningse Stadskanaal. Hij wordt benoemd tot lid van … Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister