Week van de koloniale geschiedenis

Gebedenboek Maria van Gelre gedigitaliseerd

Het beroemde gebedenboek van Maria van Gelre is sinds deze week in zijn geheel online beschikbaar. Daarmee kan iedereen het totale gebedenboek digitaal doorbladeren op hoge resolutie, inclusief alle verluchtingen. In 2015 werden de restauratie en digitalisering van het boek succesvol ‘gecrowdfund’ door letterkundige Johan Oosterman van de Radboud Universiteit.

Miniatuur van Maria van Gelre (Berlijn, SBB-PK, mgq42), fol. 19v
Miniatuur van Maria van Gelre (Berlijn, SBB-PK, mgq42), fol. 19v
Het gebedenboek van Maria van Gelre (omstreeks 1415) wordt beschouwd als een sleutelwerk van de Nederlandse boekproductie uit de vroege vijftiende eeuw. Het is gekopieerd in een klooster nabij Arnhem en rijk gedecoreerd door verluchters uit de omgeving van Nijmegen en Utrecht.

Het werk is nu voor zowel onderzoekers als het publiek online raadpleegbaar. Het volledige Berlijnse handschrift is hiervoor gedigitaliseerd. Het is daarnaast voorzien van uitvoerige metadata over de teksten en de verluchting: wat is er te zien, wat valt er te lezen, wie maakten de miniaturen.

De online-publicatie biedt daarmee ook de resultaten van het onderzoek zoals dat de afgelopen tijd is verricht.

- advertentie -

Diep religieus

Projectleider Johan Oosterman is tijdens het onderzoek nog meer onder de indruk geraakt van het boek:

‘Het boek is uiterlijk heel mooi, maar ook qua inhoud van een enorme diepgang, waarschijnlijk het meest complexe gebedenboek dat we kennen. De opdrachtgever Maria van Gelre moet wat dat betreft ook een diep religieus mens zijn geweest. Het boek lijkt alleen bruikbaar door iemand die hoge eisen aan zichzelf stelt en heel erg goed weet hoe de liturgie in elkaar steekt.’

Boek: De Nederlanden 1250-1650

De rijke vrek vraagt om verlichting van zijn straf (detail uit het Gebedenboek van Maria van Gelre).
De rijke vrek vraagt om verlichting van zijn straf (detail uit het Gebedenboek van Maria van Gelre).

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: