Dark
Light

Kerkgebouw is vierde monument van jonge stad Almere

1 minuut leestijd
Het kerkgebouw Goede Rede in Almere
Het kerkgebouw Goede Rede - Foto: Gemeente Almere

Het kerkgebouw Goede Rede met bijbehorende kerktoren in Almere Haven wordt aangewezen als gemeentelijk monument. Het gebouw, dat in 1979 werd opgeleverd, is één van de iconen uit de pionierstijd van Almere.

Al voor de eerste inwoners in Almere zich vestigden in 1976 werd nagedacht over het bouwen van een gezamenlijk kerkencentrum. De opdracht voor het ontwerp werd neergelegd bij de Friese architect Gerrit Steen (1916-1996). De aanpak en het ontwerp worden gezien als innovatief en bijzonder voor de kerkbouw in Nederland in deze periode.

Almeerders waarderen het gebouw volgens de gemeente vanwege de herinneringen die het herbergt aan het prille begin en de pioniersgeschiedenis van de stad.

Bewoners van het eerste uur maakten hier hun ‘eerste keren’ mee. Het gebouw en de plek zit in het collectieve geheugen, en blijft actueel omdat de uitstraling gekoppeld is aan dat pionierskarakter van Almere. Sinds 2005, toen de kerk werd verbouwd, heeft het gebouw naast een kerkelijke betekenis ook een culturele functie gekregen. De functies van het gebouw geven ruimte voor ontmoeting en verbindende activiteiten die de saamhorigheid in de stad versterkt.

De Goede Rede is het vierde gemeentelijke monument in Almere.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×