Kind-mummie uit Peru onderzocht in ziekenhuis

//
Kind-mummie uit Peru
Kind-mummie uit Peru

In 1957 ontving het Corpus Christi Museum in de Amerikaanse staat Texas een hele kleine mummie uit Peru. Zestig jaar later is de mummie onderzocht in een ziekenhuis. Wetenschappers hopen meer te weten te komen over de herkomst van de mummie. Doel is de mummie uiteindelijk terug te brengen naar de regio waar deze ooit vandaan kwam.

Wanneer de mummie precies naar Amerika is gebracht is onduidelijk. Het Corpus Christi Museum kreeg de mummie in 1957 tijdens de opening cadeau van het American Museum of Natural History in New York. Daar is echter ook geen informatie te vinden over de herkomst. Tot de jaren tachtig was de mummie te zien in Texas. Daarna verdween hij in een depot.

In het archief van het Texaanse museum staat dat het om object uit de Inca-tijd gaat van vermoedelijk zo’n tweeduizend jaar oud. Dat kan echter niet kloppen. Tweeduizend jaar geleden bestond het Inca-rijk namelijk nog helemaal niet.

Een jong meisje

Een jaar geleden besloten twee museummedewerkers dat het tijd was de in touwen gewikkelde mummie nader te onderzoeken. Doel was vooral om te achterhalen waar de mummie precies vandaan kwam, zodat men deze daarna terug kon brengen. In archieven vond men echter geen informatie die licht kon werpen op de herkomst. Daarom werd uiteindelijk besloten contact op te nemen met een ziekenhuis in de buurt. Onlangs is de mummie daar met röntgenstralen onderzocht.

Gezien de grootte van de mummie dacht men in het ziekenhuis aanvankelijk dat het om de overblijfselen van een baby ging. Onderzoek toonde echter aan dat de knieën zijn opgetrokken. Het blijkt te gaan om de mummie van een meisje van tussen de 6 en 8 jaar. Volgens de onderzoekers verkeren de botten nog in relatief goede staat. Met het onderzoek hoopt men ook de doodsoorzaak te kunnen achterhalen. Alle verzamelde informatie wordt doorgestuurd naar antropologen in Peru. Die zullen zich over de data buigen in proberen te achterhalen waar de mummie precies vandaan komt.

Boek: Mummies – Overleven na de dood

Categorieën

Vorige verhaal

Wat is een historisch feit?

Volgende verhaal

Imerix de Bataaf

Onze belangrijkste rubrieken: