Koffer vol oorlogsbrieven gevonden

Bij een verbouwing van een hotel in Den Haag, is onlangs een koffer vol brieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Dat meldt Omroep West deze week.

De brieven zijn geschreven door de Joodse Israel Bachrach, die in september 1942 vanuit het Huis van Bewaring in Scheveningen naar Zwitserland vluchtte. Hij overleefde de oorlog en runde daarna een boekhandel in het pand aan de Denneweg waar de brieven nu zijn gevonden.

In de koffer zijn onder meer brieven gevonden die Bachrach tijdens de oorlog naar zijn moeder en zijn niet-Joodse vriendin stuurde. In een van de brieven vertelt hij hoe het is om in een stad te leven die door de Duitsers wordt bezet:

“Het is afschuwelijk in de stad. Trouwens overal. Ik hou er een rot gevoel aan over.”

Er zitten ook brieven bij die aan Bachrach gericht zijn. De koffer is gevonden door de kinderen van geschiedenisdocent Hans Pols. Hij heeft aangegeven de brieven aan een archief te schenken.

- advertentie -

Boek: Den Haag 40-45

Video over de ontdekking:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: