Koninklijke graftombe van de Wari gevonden in Peru

Foto: Ministerie van Cultuur van Peru

Archeologen hebben in Peru een twaalfhonderd jaar oude koninklijke tombe gevonden met daarin onder meer de gemummificeerde resten van drie koninginnen uit de Wari-tijd. Het Peruaanse ministerie van cultuur heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Foto: Ministerie van Cultuur van Peru


De vondst werd bijna driehonderd kilometer ten noorden van Lima gedaan door Poolse en Peruaanse archeologen. Het graf werd ontdekt tussen een grote hoeveelheid steenpuin. In totaal zijn er meer dan zestig skeletten in het graf gevonden, waaronder dus drie zogenaamde Wari-koninginnen. De vondst is enkele maanden al gedaan, maar omdat de onderzoekers bang waren voor plunderingen werd de ontdekking enige tijd geheim gehouden. De afgelopen maanden is de vindplaats uitvoerig onderzocht.

Zeker zes van lichamen die bij de gemummificeerde koninginnen werden gevonden, zijn volgens de onderzoekers van mensen die aan de koninginnen werden meegegeven in het graf. Waarschijnlijk werden zij levend begraven. In het graf zijn ook honderden voorwerpen gevonden, waaronder gouden juwelen en schalen en vazen. Veel van de skeletten zijn van vrouwen.

- advertentie -

Militaire veroveringen

Volgens de onderzoekers is het voor het eerst dat er zo’n grote koninklijke tombe uit de Wari-cultuur is gevonden. Over de Wari is vrij weinig bekend. De cultuur ontstond rond het jaar 600, na de ondergang van de Moche-cultuur. De Wari waren voor zover bekend het eerste volk in Zuid-Amerika dat begon met militaire veroveringen. Uiteindelijk heersten ze over een gebied van ongeveer 300.000 vierkante kilometer. Rond het jaar 1000 ging het rijk ten onder. De Wari hadden hun hoofdstad in de buurt van het huidige Ayacucho, een stad in de Andes.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: