Week van de koloniale geschiedenis

‘Koninklijke tochtstrip’ ontdekt in Amersfoort

In een huis in Amersfoort werden onlangs verschillende stukjes opgerold papier gevonden die lange tijd als tochtstrip dienst hadden gedaan. Het leek om een heel gewone stukjes papier te gaan maar bij het uitrollen van een van de tochtstrips kwam er een stadhouderlijk document uit 1771 te voorschijn. Archief Eemland heef dat bekendgemaakt.

Volgens de archiefdienst gaat het om een zogenaamde pillegift, een lijst waarop de Zeven Provinciën en de steden staan vermeld inclusief de bedragen die zij jaarlijks wilden geven als doopgeschenk en een lijst met de dukaten die zij gaven als kraamcadeau.

In de pillegift die lang als tochtstrip werd gebruikt wordt het doopgeschenk beschreven dat werd gegeven bij de doop van het prinsesje Frederike Louise Wilhelmina van Oranje-Nassau. De Zeven Provinciën gaven samen 36.300 gulden. Samen met de steden schonken de provinciën nog eens 1750 dukaten voor het personeel, zoals de Minne, Kamerdienaers, de Waeksteren de Tweede Meid.

Prinses Louise was een dochter van stadhouder Willem V van Oranje-Nassau en Wilhelmina van Pruisen. Ze werd op 28 november 1770 geboren in Den Haag en drie weken later gedoopt in de Grote- of Sint Jacobskerk.

- advertentie -

De gevonden pillegift blijkt dus jarenlang dienst te hebben gedaan als strak opgerolde tochtstrip in een houten vloer in een woning aan de Langestraat in Amersfoort. Begin januari werden de gevonden tochtstrips geschonken aan Archief Eemland.

Naast deze pillegift zijn er in andere tochtstrips ook een bijzonder testament en een document over een moordzaak ontdekt. De stukken hebben verschillende handschriften en zijn dus door verschillende mensen geschreven. Ze zijn sinds kort te zien in de studiezaal van Archief Eemland.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: