Dark
Light

Kunstliefhebber springt in de bres voor Cobra Museum

“Sluiting voorlopig van de baan”
Auteur:
1 minuut leestijd
Tentoonstelling Grenzeloos en vrij, nu te zien in Cobra Museum. Foto: Peter Tijhuis
Tentoonstelling Grenzeloos en vrij, nu te zien in Cobra Museum. Foto: Peter Tijhuis

Kunstliefhebber Marius Touwen biedt het Cobra Museum in Amstelveen een lening aan. Het museum wordt daardoor gered uit de acute financiële nood. De problemen zijn al enige tijd nijpend waardoor de gemeentelijke subsidieverstrekking ook dreigt weg te vallen.

De gemeente Amstelveen heeft weinig vertrouwen in het bestuur en de financiën van de culturele instelling. Onlangs stelde het college een besluit over een jaarlijkse subsidieverstrekking van ruim 1,2 miljoen euro daarom uit. De gemeenteraad stemt op 27 september over de toekomst van het museum.

Kunstliefhebber Marius Touwen werpt het museum nu een reddingsboei toe. Touwen, onder andere groot-aandeelhouder van Serra Holding en het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, verstrekt het museum een kredietfaciliteit. Deze garantie stelt het museum naar eigen zeggen in staat om “op een nieuwe basis” in gesprek te gaan met de gemeente Amstelveen.

“Er is nu tijd en ruimte om een structurele oplossing te ontwikkelen voor het voortbestaan van het museum op lange termijn. We kunnen verschillende toekomstscenario’s nu in zorgvuldigheid afwegen op aantrekkelijkheid en haalbaarheid. Dit biedt perspectief voor behoud van museale moderne kunst in Amstelveen.”

Het museum spreekt van een “directe levenslijn” waarmee de financiën op korte termijn wordt gestabiliseerd. Sluiting zou voorlopig van de baan zijn.

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen opende de deuren in 1995. Aanvankelijk werd de privécollectie van verzamelaar J. Karel P. van Stuijvenberg getoond. Tegenwoordig is het museum gewijd aan de kunstbeweging Cobra (Kopenhagen – Brussel – Amsterdam) en moderne en hedendaagse kunst in het algemeen.

Het Amstelveense museum wijdt de huidige financiële problemen onder meer aan de gevolgen van de coronacrisis en…

…een lage gemeentelijke bijdrage (40%) en een hoge afhankelijkheid van eigen inkomsten uit bezoekers en sponsors (60%).

Beoordeel dit bericht

Score: van 5

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×