Dark
Light

Charles Manson – Amerikaanse massamoordenaar

Tevens singer-songwriter
6 minuten leestijd
Charles Manson in 2017
Charles Manson in 2017

De Amerikaan Charles Manson (1934-2017) geldt als een van de meest gestoorde massamoordenaars uit de geschiedenis. Hij richtte een eigen sekte op, de zogenoemde Manson Family, die op aanstichting van Manson meervoudige moorden begin. Begin jaren 1970 werd hij in de zaak Tate-La Bianca (ook wel ‘Manson Murders’ genoemd) veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Wie was Charles Manson?

Problematische jeugd van Charles Manson

Charles Manson in 1956 (mugshot)
Charles Manson in 1956 (mugshot)
Charles Manson zag het levenslicht op 12 november 1934 in Cincinnati, onder de naam Charles Milles Maddox. Hij was de zoon van de 16-jarige prostituee Kathleen Maddox. Deze Kathleen trouwde kort na Charles’ geboorte met William Manson. Hun huwelijk duurde maar kort, maar Charles bleef de naam Manson dragen in zijn latere leven.

De jeugd van Charles Manson was op zijn zachtst gezegd problematisch. Zijn moeder was verslaafd aan alcohol en pleegde regelmatig (gewapende) overvallen. In 1939 werd hij bij wisselende familieleden van zijn moeder in huis geplaatst. Charles Manson voelde zich ongewenst. Zo vertelde hij vaak het volgende verhaal:

Mom was in a cafe one afternoon with me on her lap. The waitress, a would-be mother without a child of her own, jokingly told my Mom she’d buy me from her. Mom replied, ‘A pitcher of beer and he’s yours.’ The waitress set up the beer, Mom stuck around long enough to finish it off and left the place without me. Several days later my uncle had to search the town for the waitress and take me home.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1942, kwam Charles’ moeder op borgtocht vrij en nam hem weer in huis. Later werd Charles uit huis geplaatst in de zogeheten Gibault School for Boys in Terre Haute in de staat Indiana. Na tien maanden ontsnapte Charles uit dit tehuis. Hij ging terug naar zijn moeder, maar die wilde niks van hem weten en weigerde verantwoordelijkheid te nemen voor haar zoon.

In 1951 kwam Charles Manson voor het eerst in de gevangenis terecht vanwege joyriding in een gestolen auto. Na drie jaar kwam hij weer op vrije voeten vanwege goed gedrag.

Huwelijken en kinderen

Van 1955-1958 was Manson getrouwd met Rosalie Jean Willis. Met haar kreeg hij een zoon: Charles Manson jr. (ook wel ‘Jay White’, 1956-1993, pleegde suïcide). In de jaren 1950 hield Charles zich bezig met diverse criminele activiteiten, zoals autodiefstal, het vervalsen van cheques en het bezoeken van een prostituee. Van 1960-1967 zat hij gevangen. Hij trouwde kort voor zijn gevangenisstraf met Leona, met wie hij een zoon kreeg: Charles Luther Manson. In april 1963, toen Manson gevangen zat, vroeg Leona met succes een scheiding aan.

Later kreeg Manson nog een zoon genaamd Valentine Michael. Deze verwekte hij bij een ‘bekeerling’ binnen zijn sekte: Mary Brunner.

Cel waar Charles Manson ooit gevangen zat (cc - Valerie Everett)
Cel waar Charles Manson ooit gevangen zat (cc – Valerie Everett)

De Manson Family: gekte rond The Beatles en contact met The Beach Boys

Na zijn vrijlating verhuisde Manson naar San Francisco, waar hij een grote groep hippies om zich heen verzamelde. Kort erna trok hij door naar Los Angeles. Daar gingen het dak eraf. Manson bleek charisma te hebben, sprak profetieën uit, waarop ook in Los Angeles allerlei hippies zich bij hem aansloten. De club noemde zich Manson Family en bestond uit circa 25 jonge vrouwen en een paar jongens, die door Manson ‘gewijd’ werden in de hippiecultuur. LSD-gebruik, seksuele orgieën en ’terug naar de natuur’ vormden de belangrijkste uitgangspunten voor de club. Bij Manson sloegen de toppen al snel he-le-maal door. Zijn hippies moesten onder meer voor hem op rooftocht gaan en spullen voor hem stelen.

Manson raakte helemaal geobsedeerd door het Bijbelboek Openbaring (in het Engels: Revelations) en door de muziekband The Beatles, en werd helemaal paranoïde. Zo lezen we op de website Famous Trials:

“According to Family members, Manson would most often quote ’the Beatles and the Bible’. The two influences were linked, in that Manson saw the four Beatles members as being the “four angels” referred to in Revelation 9.”

Manson geloofde dat The Beatles de vier engeleen uit Openbaringen waren, die een derde van de mensheid zouden doden. Daarna zouden de Beatles, mét Manson en diens sekt, in een groot gat in de aarde verdwijnen en na 10 jaar weer terugkeren om over de aarde te heersen. De Manson-groep zou dan bestaan uit 144.000 volgelingen, het getal van het aantal uitverkorenen volgens Openbaringen.

Krantenartikel over Wilson en zijn tijd met Charles Manson
Krantenartikel over Wilson en zijn tijd met Charles Manson

In het voorjaar van 1968 kwam de groep van Manson in contact met Dennis Wilson van de The Beach Boys. Een van de hippies pikte hem toevallig op Sunset Boulevard in Los Angeles op, voor een lift. Er doet ook een ander verhaal de ronde, dat geloofwaardiger is, namelijk dat Wilson twee dames uit de sekte van Manson een lift gaf en mee naar zijn huis nam. Toen Wilson die avond wegging, liet hij de dames in zijn huis achter. Bij terugkomst de volgende ochtend bij zijn villa op Sunset Boulevard kwam een man Wilson tegemoet lopen, ging op zijn knieën voor hem zitten en kuste Wilsons voeten. Het was Charles Manson, die met zijn sekte van enkele mannen en 17 vrouwen inmiddels in Wilsons villa intrek had genomen.

Op Historianet.nl lezen we het volgende over de ontmoeting en de afloop ervan:

“Wilson beloofde Manson bij zijn muzikale carrière te helpen, en als dank mocht Wilson zijn gang gaan met de meisjes. (…) Dennis Wilson is het al snel zat. Het verblijf van de familie heeft hem in een paar weken al 100.000 dollar gekost, vooral door de behandeling van de geslachtsziektes die hij en de meisjes voortdurend oplopen. Wilson krijgt zijn manager zo ver dat hij Manson het huis uitzet.”

Zeven moorden

Charles Manson wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van zeven personen in augustus 1969, van wie de actrice Sharon Tate – die toen hoogzwanger was – de bekendste was. De moorden werden georkestreerd door de Manson Family. Feitelijk was het de bedoeling geweest om een producer van de Beach Boys te vermoordden, die geweigerd had om enkele nummers van Manson op te nemen. Maar toen de Manson sekteleden in de nacht van 8 op 9 augustus 199 in het pand inbraken, verbleven er andere mensen in de huurvilla, namelijk actrice Sharon Tate en een aantal collega’s van haar.

Lie - The Love And Terror Cult
Lie – The Love And Terror Cult
Die nacht vermoordden zes sekteleden (onder wie Leslie van Houten) zakenman Leno La Bianca en diens vrouw Rosemary met mes- en vorksteken. Het bloed van de slachtoffers gebruikten ze om kreten als Helter Skelter (een Beatles’ song over een wilde achtbaanrit en wel beschouwd als de eerste heavy metal-song) en Death to Pigs op de muur te schrijven. Ze hoopten hiermee dat Afro-Amerikanen de schuld van de moorden zouden krijgen. De bedoeling was om de moordpartijen in de schoenen van de zwarten te schuiven en zo een rassenoorlog (de Beatles-song Helter Skelter stond volgens Charles Manson symbool voor die rassenoorlog) en atoomoorlog te ontketenen. Manson was als de dood voor de Black Powerbeweging uit die tijd…

Rechtszaak en veroordeling

In 1970 en 1971 vond het proces tegen Charles Manson en andere sekteleden plaats. Om zijn verdediging te kunnen betalen, bracht hij een muziekplaat, getiteld Lie: The Love and Terror Cult (1970) uit. De uitspraak in 1971 luidde: de doodstraf, maar werd een jaar later omgezet in levenslang. In totaal deed Manson twaalf verzoeken voor vervroegde vrijlating, die allemaal afgewezen werden.

In de gevangenis bleek hij nog steeds een zekere aantrekkingskracht op vrouwen uit te oefenen. Hij kreeg jaarlijks tienduizenden brieven van aanbidsters…

Ziekenhuisopname

In het voorjaar van 2017 belandde Charles Manson in een ziekenhuis in Bakersfield (Californië) vanwege ernstige medische problemen. Hij werd korte tijd later weer uit het ziekenhuis ontslagen. Op 13 november 2017 bracht men Manson opnieuw met spoed naar het Bakersfield ziekenhuis. Zes dagen later overleed hij daar, op 83-jarige leeftijd.

Enkele weetjes over Charles Manson

  • On the Beach - Neil Young
    On the Beach – Neil Young
    De korte popsong Revolution blues van gitarist en songwriter Neil Young, te vinden op het album On the beach (1974), gaat over Charles Manson en zijn sekte. Vermoedelijk is dit het eerste lied over de massamoordenaar.
  • De band Marilyn Manson is ‘vernoemd’ naar Charles Manson, als samentrekking van Marilyn Monroe en Charles Manson.
  • Het Schervengericht (2007), een roman van A.F.Th. van der Heijden, gaat grotendeels over de moord van aanhangers van Charles Manson op Sharon Tate.

Quotes & citaten van Charles Manson

“You know, a long time ago being crazy meant something. Nowadays everybody’s crazy.”

“Look down at me and you see a fool, Look up at me and you see a god, Look straight at me and you see yourself.”

“Total paranoia is just total awareness.”

“Sanity is a small box; insanity is everything.”

“No sense makes sense.”

“I’m Jesus Christ, whether you want to accept it or not, I don’t care.”

Bronnen

Boeken
-Victor Bugliosi en Curt Gentry, Helter Skelter. The True Story of the Manson Murders (New York: W.W. Norton & Company, 1974).
-Jeff Guinn, Manson. The Life and Times of Charles Manson (New York: Simon & Schuster, 2013).

Internet
-https://biografieportaal.nl/signaleringen/nieuwe-biografie-van-charles-manson/
-https://www.thefamouspeople.com/profiles/charles-manson-3419.php
-https://www.thoughtco.com/charles-manson-cult-leader-serial-killer-1779365
-http://www.ibtimes.com/charles-mansons-sons-death-suicide-everything-we-know-about-his-3-kids-2471313
-http://www.ibtimes.com/charles-manson-latest-update-cult-leader-was-nasty-prisoner-2471219
-http://historianet.nl/misdaad/criminelen/charles-manson-hippie-uit-de-hel
-http://www.famous-trials.com/manson/244-influence
-http://ktla.com/2017/11/15/charles-manson-hospitalized-in-bakersfield-again-authorities-say-severity-of-illness-unclear/

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×