Week van de koloniale geschiedenis

Laatste raketgeleerde nazi’s overleden

Oscar Carl Holderer, het laatste lid van de groep Duitse wetenschappers die na de Tweede Wereldoorlog naar Amerika vertrok en vervolgens meewerkte aan het ontwerp van de eerste raket die astronauten naar de maan bracht, is deze week op 95-jarige leeftijd overleden.

Saturn V (cc - NASA)
Saturn V (cc – NASA)
Dat melden Amerikaanse media. Holderer werd recent getroffen door een beroerte die hij niet meer te boven kwam.

Na de oorlog gingen in totaal 120 wetenschappers voor de Amerikanen werken. De bekendste van hen was Wernher von Braun, die tijdens de oorlog een van de leidende figuren achter het beruchte raketprogramma van de nazi’s was geweest. Hij ontwierp onder meer de V2, de eerste onbemande geleide ballistische raket.

Zowel de Amerikanen als de Russen namen na de oorlog veel Duitse raketgeleerden voor ruimtevaartonderzoek. Oscar Carl Holderer belandde dus in Amerika. Hij werkte onder meer aan de windtunnel waarin de Saturn-raketten werden getest. In 1955 werd Holderer Amerikaans staatsburger.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: