Laatste raketgeleerde nazi’s overleden

Oscar Carl Holderer, het laatste lid van de groep Duitse wetenschappers die na de Tweede Wereldoorlog naar Amerika vertrok en vervolgens meewerkte aan het ontwerp van de eerste raket die astronauten naar de maan bracht, is deze week op 95-jarige leeftijd overleden.

Saturn V (cc - NASA)
Saturn V (cc – NASA)
Dat melden Amerikaanse media. Holderer werd recent getroffen door een beroerte die hij niet meer te boven kwam.

Na de oorlog gingen in totaal 120 wetenschappers voor de Amerikanen werken. De bekendste van hen was Wernher von Braun, die tijdens de oorlog een van de leidende figuren achter het beruchte raketprogramma van de nazi’s was geweest. Hij ontwierp onder meer de V2, de eerste onbemande geleide ballistische raket.

Zowel de Amerikanen als de Russen namen na de oorlog veel Duitse raketgeleerden voor ruimtevaartonderzoek. Oscar Carl Holderer belandde dus in Amerika. Hij werkte onder meer aan de windtunnel waarin de Saturn-raketten werden getest. In 1955 werd Holderer Amerikaans staatsburger.

- advertentie -

Archiefstukken:

 • De sterkste vrouw van de oudheid

  De sterkste vrouw van de oudheid

  Koninginnen van de Nijl verschijnt naar aanleiding van de gelijknamige expositie in het Rijksmuseum van Oudheden en gaat over de periode lang voor Cleopatra toen vrouwen ook al een belangrijke … Lees verder »
 • Berlijnse Muur (1961-1989)

  Berlijnse Muur (1961-1989)

  De Berlijnse muur was een 45,3 kilometer lange muur die West- en Oost-Berlijn van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 scheidde. Een van de bekendste symbolen van de Koude … Lees verder »
 • Paarden en onmogelijke machines

  Paarden en onmogelijke machines

  Behalve een slimme en goed uitgedachte manier om paarden ordelijk en in groepen over een rivier heen te krijgen ziet het er ook bijzonder elegant uit. De knechten aan weerszijden … Lees verder »
 • De Beemster en het Nederlandse poldermodel

  De Beemster en het Nederlandse poldermodel

  Bij uitgeverij Ambo|Anthos verscheen deze week Wereldgeschiedenis van Nederland: een nieuw standaardwerk over de vaderlandse geschiedenis. In het lijvige boek beschrijven meer dan honderd Nederlandse onderzoekers op het gebied van … Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister