Dark
Light

Lijkwade van Turijn weer te zien voor publiek

Auteur:
1 minuut leestijd
Detail van de Lijkwade van Turijn
Detail van de Lijkwade van Turijn

De lijkwade van Turijn is voor het eerst in vijf jaar weer te bezichtigen. Het veelbesproken en controversiële relikwie wordt tot 24 juni tentoongesteld in de kathedraal van Turijn.

Lijkwade van Turijn
Lijkwade van Turijn
Voor veel gelovigen is de lijkwade een belangrijk relikwie. Volgens sommigen werd Jezus nadat hij aan het kruis gestorven was in de lijkwade gewikkeld. Op de lijkwade is een vaag beeld van een man te zien. De lijkwade met een afmeting van 4,36 bij 1,10 meter is controversieel en wordt niet vaak tentoongesteld.

Een groep wetenschappers liet in 1988 weten dat de lijkwade een vervalsing is. Dit bleek uit onderzoek aan de hand van koolstof-14-datering. De onderzoekers concludeerden destijds dat de lijkwade van Turijn hoogstens uit de dertiende of veertiende eeuw dateerde. Andere onderzoekers stellen weer dat bij deze datering vezels zijn onderzocht die later aan de lijkwade zijn genaaid. De lijkwade zelf is volgens deze onderzoekers wel authentiek.

Paus Franciscus

De laatste keer dat de lijkwade te zien was, in 2010, trok het relikwie meer dan 2,5 miljoen kijkers. Op 21 juni bezoekt paus Franciscus de stad Turijn. Hij zal dan bidden bij de lijkwade.

Boek: Lijkwade van Turijn

×