Dark
Light

Malle Babbe heette in werkelijkheid Barbara Claes

Auteur:
1 minuut leestijd

In de zeventiende eeuw maakte Frans Hals zijn schilderij Malle Babbe. Het doek werd ook wel bekend onder de namen Hille Bobbe en Heks van Haarlem. Op het werk is een oudere, lachende vrouw te zien met in haar rechterhand een bierkroes. Museum Het Dolhuys in Haarlem heeft nu ontdekt dat de vrouw op dit doek in werkelijkheid Barbara Claes heette.

Malle Babbe – Frans Hals, ca. 1633
Het Dolhuys staat, in het kader van het Frans Hals Jaar, de komende tijd geregeld stil bij het leven en werk van Frans Hals. Dit onder meer omdat diens zoon Pieter enige tijd opgenomen was in Het Dolhuys, een voormalig tehuis voor krankzinnigen. Een onderzoeker vond in het Noord-Hollands Archief bewijs van de opname van deze Pieter Hals. Deze documenten worden de komende tijd tentoongesteld in de Regentenkamer van het museum.

Ook ‘Malle Babbe’ was opgenomen in het toenmalige ‘arbeidshuis’. Onderzoeker Floris Mulder wist aan de hand van een aantal documenten in het Noord- Hollands Archief de identiteit van deze vrouw te achterhalen. De vrouw die Frans Hals rond 1633 op zijn beroemde werk afbeeldde blijkt Barbara Claes te hebben geheten. Veel is er verder niet over haar bekend. De vrouw overleed in 1663, maar haar geboortejaar is onduidelijk. De documenten die tot de onthulling van de identiteit van Malle Babbe leidden, zijn de komende tijd in het museum te zien.

In de jaren zeventig scoorde Rob de Nijs een hit met het nummer Malle Babbe. De vrouw wordt in dat lied onder meer een “Lekker stuk, malle meid, lekker dier van plezier” genoemd.

Boek: Portretten van Frans Hals

×