//

Nathan Rothschild (1777-1836) – De rijkste bankier van het Westen

Nathan Rothschild (1777-1836) - De rijkste bankier van het Westen
Nathan Rothschild (1777-1836) - De rijkste bankier van het Westen

De Duitse bankier Nathan Rothschild (1777-1836) is een van de grote namen uit de geschiedenis van de financiële wereld. Wat maakte deze vermogende bankier zo bijzonder dat we hem vandaag de dag nog kennen. Een korte biografie van de man die de westerse financiële wereld aan zijn voeten kreeg. Nathan was de rijkste telg uit het bankiersgeslacht Rothschild.

Afkomst van Nathan Rothschild en opbouw bankimperium

Karikatuur van Nathan Meyer Rothschild
Karikatuur van Nathan Meyer Rothschild
Nathan Mayer Rothschild werd geboren op 16 september 1777 in het joodse getto in Frankfurt am Main in Duitsland. Hij was de zoon van de founding father van de bankiersfamilie Rothschild, Mayer Rothschildt (1744-1812), een succesvolle muntenhandelaar. Nathans moeder, Gutle Schnapper (1753-1849), was afkomstig uit een goed bedeelde koopmansfamilie.

In 1798, toen Nathan 21 jaar was, vertrok hij naar Engeland, waar hij onder meer in Manchester als textielhandelaar werkte. Hij verkaste daarna naar Londen. Daar ging hij in de geldhandel aan de slag en richtte in 1811 de beroemd geworden Engelse tak van het Rothschild-concern op. Nathan Rothschild handelde zeer succesvol in goud, hield zich bezig met overheidsobligaties en leende diverse staten enorme geldbedragen uit, waaronder de Verenigde Staten. Maar ook de Britse en Griekse regering waren financieel afhankelijk van de Rothschild-club.

Belangrijk was Nathans huwelijk met Hannah Cohen, dochter van de Nederlands-Britse bankier en welzijnswerker Levi Barent Cohen (1740-1818) in 1806. Dit huwelijk leverde Nathan Rothschild veel zakelijke contacten in de bankwereld op, waardoor hij zijn financiële machtspositie verder kon versterken.

Slag bij Waterloo volgens Sadler
Slag bij Waterloo volgens Sadler

Rothschilds rol in de Slag bij Waterloo

In 1814-1815 leverde Nathan Rothschild in opdracht van de Britse overheid geld voor de financiering van de Engelse troepen in Portugal en Spanje, onder leiding van Wellington. Dit met het oog op de Slag bij Waterloo, waar ze tegenover Napoleon Bonaparte kwamen te staan. In totaal verstrekte Rothschild in de jaren 1818-1835 nog eens 26 grote overheidsleningen aan Groot-Brittannië en diverse andere landen.

De leningen aan de Britse regering legden Rothschild geen windeieren: tussen 1815 en 1818 vernegenvoudigde het vermogen van de Rothschild-groep.

Andere bekende acties van Rothschild

Na de Slag bij Waterloo hielp Rothschild bij de Engelse wederopbouw door leningen te verstrekken. Hij onderscheidde zich verder nog in 1824, door met grote financiële injecties de noodlijdende Britse economie impulsen te geven.

Beroemd werd Nathan Rothschild vanwege zijn werkwijze. De familie Rothschild was overal in Europa aanwezig en had in de belangrijke Europese financiële centra agenten in dienst die de financiële ontwikkelingen scherp in de gaten hielden. Hierdoor was Rothschild zeer goed geïnformeerd over financiële zaken. Vaak beter dan de regeringen in de landen zelf. Ook profiteerde hij optimaal van de informatie van zijn agenten bij zakelijke deals.

Ten slotte had Rothschild een rol in de emanncipatie van vrijgelaten slaven. Zo besteedde hij vijftien miljoen pond aan voormalige Jamaicaanse slaveneigenaren, om hen schadeloos te stellen.

Nathans dood

In juni 1836 reisde Nathan naar Frankfurt in Duitsland om het huwelijk van zijn zoon Lionel met diens nichtje Charlotte bij te wonen. Daar overleed hij op 28 juli 1836. Rothschild was overigens niet de rijkste man ter wereld, zoals veel mensen menen.

~ Enne Koops

Boekentip: De Rothschilds
Leestip: Mayer Rothschild, de vader van Nathan Rothschild
Lees ook: Croesus: de rijkste man ter wereld

Enkele Citaten van Nathan Rothschild

Wie de uitgifte van geld controleert, controleert de overheid.

We zijn als het mechanisme van een horloge: elk onderdeel is essentieel.

Rijkdom maak je door te kopen en snel verkopen.

Geschiedenis, in ieder geval in zijn ideale staat van perfectie, is een verbinding van poëzie en filosofie.

De geschiedenis van Engeland is nadrukkelijk de geschiedenis van de vooruitgang.

Bronnen

Tijdschriften / boeken
-‘Top vijf feitjes. Nathan Mayer Rothschild’, Alles over geschiedenis nr.14 (2017) 38.
-Herbert H. Kaplan, Nathan Mayer Rothschild and the Creation of a Dynasty: The Critical Years 1806-1816 (Palo Alto, CA: Stanford University Press, 2006).

Internet
-Brian Cathcart, ‘Nathan Rothschild and the Battle of Waterloo‘,
-http://family.rothschildarchive.org/people/25-nathan-mayer-rothschild-1777-1836
-http://treasurytoday.com/2015/05/nathan-rothschild-the-mastermind-behind-the-dynasty-ttbig
-http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/banksandfinance/8302288/Rothschild-history-of-a-London-banking-dynasty.html
-http://www.azquotes.com/author/68707-Nathan_Rothschild_1st_Baron_Rothschild

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: