Meisje (7) vindt fossiele zee-egel op strand Texel

Foto: Ecomare
Een 7-jarige meisje heeft op het strand van Texel onlangs een fossiele zee-egel gevonden. Dat meldt natuurmuseum Ecomare.

Marit IJmker vond op het strand van Texel een klein zwart steentje en besloot het mee naar huis te nemen. Eenmaal thuis begon ze zich af te vragen wat het steentje precies was. Ze stopte het in een envelop en stuurde het naar Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan.

Bij het natuurmuseum ontdekte men al snel dat het om een fossiel zee-egeltje ging. Het fossiel is vijfzijdig symmetrisch en volgens Ecomare is dat een kenmerk van zeesterren

- advertentie -en zee-egels.

Het natuurmuseum:

Op het strand worden welke vaker fossiele zee-egels gevonden, maar dit is een andere soort. Het fossiel dat Marit heeft gevonden is meer dan 65 miljoen jaar oud, en stamt uit de Krijt-tijd, de tijd van de dinosaurussen. In de ijstijd is het door de gletsjer van Zuid-Zweden of Denemarken naar de Noordzee vervoerd.

Het fossiel is onlangs op Texel terechtgekomen omdat het strand van het eiland werd opgehoogd met zand uit de Noordzee.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: