Waarom werd de cassetterecorder in Nederland uitgevonden?

Timo de Rijk over de uitvinding van Philips

Designhistoricus Timo de Rijk (TU Delft/Universiteit Leiden) bestudeert de historische en culturele betekenis van design en doet onderzoek naar producten die ons leven ingrijpend hebben veranderd. In dit college van de Universiteit van Nederland gaat De Rijk in op de uitvinding van de cassetteband en cassetterecorder.

Cassettebandje van Philips (cc - Joxemai)
Cassettebandje van Philips (cc – Joxemai)
De eerste cassettebandjes werden ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Philips (1963). Een revolutionaire uitvinding, volgens de designhistoricus. Dankzij de cassettebandjes en -recorders kunnen we namelijk altijd muziek meenemen en op de gekste plekken luisteren naar muziek die we zelf uitgekozen hebben. Die wens bestond al veel langer. In de jaren dertig van de vorige eeuw nam men bijvoorbeeld wel eens grote draagbare grammofoonspelers mee, maar dat was nog een echte operatie. De spelers waren groot en niet erg handzaam. Pas door de cassettebandjes werd muziek echt iets wat je eenvoudig met je mee kon nemen. Een ‘grote revolutie’, aldus Timo de Rijk.

Ook interessant: 1958 RCA CASSETTE

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen FryDe jodenvervolging in foto'sDe Bourgondiërs - Bart Van LooWij zijn de Bickers - Simone van der Vlugtt Hooge Nest - Roxane van IperenVietnam - Max HastingsBoerhaave botanicus - Margreet WesselingHet gedroomde Noorden - Adwin de KluyverVet oud - Gouden EeuwDe zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: