Menhirs

Stripfiguur Obelix liep er vaak mee op zijn rug, een langwerpige steen van enkele meters hoog. De naam voor deze stenen, menhirs, is afkomstig uit het Bretons. Het woord is opgebouwd uit de woorden ‘men’ dat steen betekent en ‘hir’ dat staat voor lang of rechtopstaand. Prehistorische volkeren zetten de stenen op verschillende plekken op aarde neer.

Menhirs zijn te zien in Europa, Afrika en Azië maar komen het meest voor in West-Europa. De stenen werden ongeveer 4000 tot 6000 jaar geleden geplaatst.

Betekenis

Over de betekenis van de menhirs bestaat veel onduidelijkheid. Lange tijd werd aangenomen dat de locaties waar de menhirs staan door druïdes (priesters) gebruikt werden voor het brengen van mensenoffers, maar echt bewijs is hiervor niet. Ook wordt wel aangenomen dat men bij menhirs vruchtbaarheidsrituelen hield of de komst van een nieuw seizoen verwelkomde.

Op veel menhirs zijn inkervingen te vinden uit de megalitische kunst.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: