Menhirs

Stripfiguur Obelix liep er vaak mee op zijn rug, een langwerpige steen van enkele meters hoog. De naam voor deze stenen, menhirs, is afkomstig uit het Bretons. Het woord is opgebouwd uit de woorden ‘men’ dat steen betekent en ‘hir’ dat staat voor lang of rechtopstaand. Prehistorische volkeren zetten de stenen op verschillende plekken op aarde neer.

Menhirs zijn te zien in Europa, Afrika en Azië maar komen het meest voor in West-Europa. De stenen werden ongeveer 4000 tot 6000 jaar geleden geplaatst.

Betekenis

Over de betekenis van de menhirs bestaat veel onduidelijkheid. Lange tijd werd aangenomen dat de locaties waar de menhirs staan door druïdes (priesters) gebruikt werden voor het brengen van mensenoffers, maar echt bewijs is hiervor niet. Ook wordt wel aangenomen dat men bij menhirs vruchtbaarheidsrituelen hield of de komst van een nieuw seizoen verwelkomde.

Op veel menhirs zijn inkervingen te vinden uit de megalitische kunst.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: