Dark
Light

Mary Leakey (1913-1996) – Britse archeologe

1 minuut leestijd
Mary Leakey aan het werk (wiki)
Mary Leakey aan het werk (wiki)

Het is woensdag precies honderd jaar geleden dat de Britse archeoloog Mary Leakey werd geboren. Deze vrouw verrichtte samen met haar man belangrijk paleontologisch onderzoek in Afrika. Google staat bij de geboortedag van de wetenschapster stil met een zogenaamde Doodle.

Doodle ter ere van Mary Leakey
Het bekende logo van Google wordt op bijzondere dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s.

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Mary Leakey is het traditionele logo woensdag vervangen door een afbeelding van de onderzoekster die in een woestijngebied aan het werk is. Om haar heen zijn voetstappen te vinden van mensachtigen en twee dalmatiërs, honden waar Leakey dol op was.

In maart 1959 ontdekte de in Londen geboren Mary Leaky in de Oldowaikloof in het noorden van Tanzania een schedel van maar liefst tweeënhalf miljoen jaar oud. Samen met haar man Louis, die ook paleontoloog was, onderzocht ze de schedel en constateerde ze dat hij van een aapachtige-hominide was. Deze mensachtige liep al wel rechtop maar maakte nog geen gereedschap. De soort werd door de onderzoekers Zinjanthropus genoemd. Tegenwoordig wordt hij aangeduid als de Australopithecus boisei.

Mary Leakey deed nog veel meer vondsten. Zo ontdekte ze in 1978, ook in het noorden van Tanzania, bijvoorbeeld voetstappen van 3,6 miljoen jaar oud. Die afdrukken bleken te zijn achtergelaten door de aapmens Australopithecus afarensis.

Meer archeologie

Animatie over het leven van Mary Leakey

×