Dark
Light

Middeleeuwse koningskroon Zweden tentoongesteld

Auteur:
1 minuut leestijd

Schedel en kroon van Erik IX van Zweden (Universiteit van Uppsala)
Schedel en kroon van Erik IX van Zweden (Universiteit van Uppsala)
Medewerkers van de universiteit van Uppsala hebben de kist van de Zweedse koning Erik IX (ca. 1120-1160) geopend. De hoop is dat DNA-onderzoek op de botten meer kan vertellen over de afkomst en leefgewoonten van de koning.

Kist van koning Erik IX (CC)
Kist van koning Erik IX (CC)


Erik IX van Zweden, bijgenaamd de Heilige, werd in 1156 koning van Zweden en voerde verschillende kruistochten tegen de toen nog heidense Finnen. Ook liet hij de wetten van zijn land op schrift stellen.

Op Hemelvaartsdag van het jaar 1160 werd de koning vermoord nadat hij in Uppsala de mis had bijgewoond. De moord werd gepleegd door edellieden die samenzwoeren met de Deense prins Magnus Henriksson.

De koning werd later begraven in de kathedraal van Uppsala. Woensdag openden onderzoekers zijn vergulde kist. Naast de botten van de koning lag hierin de Zweedse koningskroon. Deze wordt nu tentoongesteld.

Engelse roots?

De wetenschappers van de universiteit van Uppsala hopen de afkomst van Erik IX te kunnen achterhalen. Volgens sommigen had de koning Engelse roots. Ook wordt bekeken of Erik de Heilige ziektes had en wat zijn eetgewoontes waren.

Publiek bewondert eeuwenoude kroon

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

×