Dark
Light

Morgenster – Een knotsvormig slagwapen

1 minuut leestijd
Kop van een morgenster
Kop van een morgenster (CC BY-SA 4.0 - Wolfmann - wiki)

In de wapenkunde wordt met de morgenster een knotsvormig slagwapen bedoeld. Kenmerkend aan dit wapen zijn de stalen knobbels of punten aan het uiteinde. Wie een klap met een dergelijk wapen kreeg, zag hoogstwaarschijnlijk wel even sterretjes…

Morgenster, wapen
Morgenster, wapen (CC BY-SA 3.0 – Flominator – wiki)
De morgenster ontstond in onze contreien vermoedelijk rond de dertiende eeuw en kwam voort uit een vrij primitief wapen: de houten knots. Het nieuwe wapen met de puntige knop behoorde langere tijd tot de standaarduitrusting van het lagere voetvolk. Het werd zowel als slagwapen gebruikt, maar ook als stootwapen. Soms was uiteinde met een ketting aan de wapenstok bevestigd. Door te zwaaien met de stok kon zo de impact vergroot worden.

De morgenster wordt soms verward met de ‘goedendag’, een ander stokwapen. Anders dan de morgenster bestond dit wapen echter alleen uit een stok met een uitstekende pin. Bij het voetvolk was dit wapen onder meer populair omdat men er chargerende ruiters mee kon aanvallen.

Morgenster is verder ook een begrip uit de astronomie. Het is een benaming voor de planeet Venus in de periode van het jaar
dat zij ’s ochtends, voor de zon uit, zichtbaar is.

Boek: Encyclopedie van Wapens

Bronnen

-Oorlog om Holland, 1000-1375 – Ronald P. de Graaf (https://books.google.nl/books?id=YJufxksLAgAC&lpg=PA221&dq=morgenster%20wapen&hl=nl&pg=PA221#v=onepage&q=morgenster%20wapen&f=false)
-Nieuwe Kleine Winkler Prins (Historiek)
-Encyclopedie van wapens – David Harding (Uitgeverij Helmond, 1981) p.17-18
×