Mozaïekvloer van 1500 jaar oud gevonden in Jeruzalem

Bij de Damascuspoort in de oude stad van Jeruzalem hebben archeologen een mozaïekvloer van 1500 jaar oud gevonden met daarin een Griekse inscriptie. De vondst werd gedaan tijdens archeologisch onderzoek voorafgaand aan de aanleg van enkele kabels. Dat meldt de Israëlische oudheidkundige dienst.

Een medewerker van de dienst noemt het een wonder dat de inscriptie bewaard is gebleven, aangezien op de vindplaats de laatste decennia veel in de grond is gewerkt. De opgraving was al bijna afgerond toen de archeologen onverwachts op de mozaïekvloer stuiten. Het vloerstuk heeft een afmeting van 114 bij 80 centimeter en werd aangetroffen op ongeveer een meter diepte.

Pelgrims

De Griekse tekst gaat onder meer over de Romeinse keizer Justinianus I (482-565), die ‘onze vroomste keizer Flavius Justinianus’ wordt genoemd. Daarnaast wordt melding gemaakt van een ‘godsvruchtige abt en monnik’ genaamd Konstantin. De inscriptie dateert vermoedelijk uit 550 of 551 na Christus. Archeologen denken dat de inscriptie destijds werd aangebracht in de vloer van een hostel voor pelgrims.

Boek: Jeruzalem – De biografie

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: