Dark
Light

Mozaïekvloer van 1500 jaar oud gevonden in Jeruzalem

Auteur:
1 minuut leestijd
De gevonden mozaïekvloer (IAA)
De gevonden mozaïekvloer (IAA)

Bij de Damascuspoort in de oude stad van Jeruzalem hebben archeologen een mozaïekvloer van 1500 jaar oud gevonden met daarin een Griekse inscriptie. De vondst werd gedaan tijdens archeologisch onderzoek voorafgaand aan de aanleg van enkele kabels. Dat meldt de Israëlische oudheidkundige dienst.

Een medewerker van de dienst noemt het een wonder dat de inscriptie bewaard is gebleven, aangezien op de vindplaats de laatste decennia veel in de grond is gewerkt. De opgraving was al bijna afgerond toen de archeologen onverwachts op de mozaïekvloer stuiten. Het vloerstuk heeft een afmeting van 114 bij 80 centimeter en werd aangetroffen op ongeveer een meter diepte.

Pelgrims

De Griekse tekst gaat onder meer over de Romeinse keizer Justinianus I (482-565), die ‘onze vroomste keizer Flavius Justinianus’ wordt genoemd. Daarnaast wordt melding gemaakt van een ‘godsvruchtige abt en monnik’ genaamd Konstantin. De inscriptie dateert vermoedelijk uit 550 of 551 na Christus. Archeologen denken dat de inscriptie destijds werd aangebracht in de vloer van een hostel voor pelgrims.

Boek: Jeruzalem – De biografie

×