De bochelaar van Antiochië

Hierboven een gebochelde met een opvallend groot geslacht. Ik vermoed dat hij visser is, want hij houdt twee sprieten vast van de soort waarmee je een vis spietst.

Bikini dankt naam aan de atoombom

De bikini werd in 1946 op de markt gebracht door de Franse ingenieur Louis Réard, maar waarom werd het kledingstuk eigenlijk ‘bikini’ genoemd?

Mozaïekvloer Thessaloniki is van villa uit 4e eeuw

De vloermozaïeken die vorige maand werden ontdekt bij de aanleg van de nieuwe metrolijn in Thessaloniki behoorden waarschijnlijk tot een Romeinse stadsvilla van 315 m² uit de eerste helft van de vierde eeuw na Christus.

Enorm mozaïek gevonden in tombe Amphipolis

Opnieuw een bijzondere vondst in de eeuwenoude graftombe in Amphipolis. In de tweede kamer van de tombe (achter de twee kariatiden die eerder werden gevonden) hebben archeologen een groot mozaïek aangetroffen.

1500 jaar oude mozaïekvloer gevonden in Israël

Archeologen hebben in Israël een 1500 jaar oude mozaïekvloer gevonden. De ontdekking werd gedaan tijdens opgravingen voorafgaand aan de bouw van een nieuwe buurt bij Moshav Aluma. De Israel Antiquities Authority heeft dat bekendgemaakt.

Groot Grieks mozaïek ontdekt in Calabrië

In Calabrië, in het zuiden van Italië, hebben archeologiestudenten bij opgravingen bij Monasterace (het oude Kaulonia) het grootste Griekse mozaïek ontdekt. Op het mozaïek staan afbeeldingen van dolfijnen en draken. Het heeft een omvang van ongeveer dertig vierkante meter en is het grootste Helleense mozaïek van Magna Graecia.

Groot Romeins mozaïek ontdekt in Turkije

Archeologen van de Universiteit van Nebraska in Lincoln hebben in het zuiden van Turkije een enorm Romeins mozaïek gevonden. De Amerikaanse universiteit heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Synagoge met mozaïek ontdekt in Galilea

Archeologen hebben in Lager Galilea restanten gevonden van een synagoge uit de vierde of vijfde eeuw na Christus. De Israel Antiquities Authority (IAA) heeft dat bekendgemaakt.

Vloer Cuypers terug in Rijksmuseum Amsterdam

Op weg naar de opening in 2013 heeft het Rijksmuseum Amsterdam een nieuwe mijlpaal bereikt. Recentelijk werd de zogenaamde terrazzovloer gereconstrueerd op basis van het oorspronkelijke ontwerp van architect Pierre Cuypers. De gereconstrueerde terrazzovloer bevindt zich in de Voorhal van het Rijksmuseum. In deze Voorhal wordt heel Cuypers´ decoratieprogramma teruggebracht.

Eeuwenoud stuk vloermozaïek blootgelegd bij Haifa

Archeologen van de Universiteit van Haifa hebben bij opgravingen een vloermozaïek uit de zesde eeuw blootgelegd. De afdeling archeologie van de universiteit heeft dat bekendgemaakt. De vondt werd gedaan tijdens een opgraving bij Tel Shikmona, iets ten zuiden van Haifa. In de jaren zestig en zeventig is op deze locatie