Dark
Light

Muhammad Ali (1942-2016) – Amerikaans bokskampioen

2 minuten leestijd
The Beatles en Muhammed Ali
The Beatles en Muhammed Ali

De Amerikaans bokskampioen Muhammad Ali is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. De dood van de Olympisch Kampioen en drievoudig wereldkampioen zwaargewicht is wereldnieuws.

De bokser werd in 1942 geboren als Cassius Marcellus Clay. Nadat hij lid was geworden van de Nation of Islam, een Amerikaanse organisatie van donkere moslims, veranderde hij zijn naam in Mohammed Ali

Muhammad Ali had een enorme staat van dienst en wordt door velen beschouwd als de beste zwaargewicht bokser ooit. Van zijn 61 profpartijen won hij er maar liefst 56, waarvan 37 op knock-out. De enige boksers die ooit in een professionele partij van hem wonnen zijn: Joe Frazier, Ken Norton, Leon Spinks, Larry Holmes en Trevor Berbick.

Onder de naam Cassius Clay deed de bokser in 1960 mee aan de Olympische Spelen in Rome en won hij goud bij de halfzwaargewichten. Hierna begon zijn professionele keren die in totaal zo’n twintig jaar zou duren. Hij werd in die periode maar liefst drie keer wereldkampioen bij de zwaargewichten. De eerste keer pakte hij de titel in 1961 tijdens een gevecht tegen Sonny Liston.

Gevecht van de eeuw

De eerste keer dat Muhammad Ali als beroepsbokser een partij verloor was in 1971. Dit gevecht tegen zijn aartsrivaal ‘Smokin’ Joe Frazier staat bekend als de Fight of the Century. Joe Frazier was in 1971 wereldkampioen. Eerder was Muhammad Ali wereldkampioen geweest, maar hij was de titel kwijtgeraakt omdat hij had geweigerd in dienst te gaan. Ali wilde de titel in 1971 heroveren maar slaagde niet in zijn missie. Frazier won de ‘partij van de eeuw’ op punten.

Tegen Muhammad Ali bokste Frazier na het duel van 1971 nog twee keer. Die twee partijen werden gewonnen door Ali. Ook nadat Frazier zijn carrière beëindigd had bleef de rivaliteit tussen hem en Ali bestaan. Later werd die ruzie bijgelegd.

De 10 beste knock-outs van Muhammad Ali

Slavernijverleden

Muhammad Ali haalde het nieuws niet alleen met prestaties in de boksring. Ook daarbuiten liet hij geregeld van zich horen. Zo maakte hij begin jaren zestig bijvoorbeeld bekend dat hij zijn achternaam niet langer wilde gebruiken. Die achternaam stond voor hem namelijk symbool voor het slavernijverleden van zijn voorouders. Als lid van de Nation of Islam besloot hij voortaan als Muhammad (de profeet van de islam) Ali (de vierde kalief) door het leven te gaan.

Opmerkelijk is dat de dood van de bokslegende vrijdag bekendgemaakt werd via een scorebord in Miami, tijdens een honkbalwedstrijd tussen de Miami Marlins en de New York Mets. Geheel onverwachts verscheen een grote foto van Ali op het videoscorebord met de tekst ‘Muhammad Ali – 1942-2016’. Pas twee uur later werd de dood van de bokser officieel bekendgemaakt door zijn familie. Muhammad Ali was nauw betrokken bij de Miami Marlins. Zo wierp hij bijvoorbeeld de eerste bal in het vernieuwde stadion.

Vorige week werd de bokser opgenomen in een ziekenhuis in Phoenix met ademhalingsproblemen. Vanwege zijn ziekte was behandelen lastig. Muhammad Ali leed al sinds de jaren tachtig aan de ziekte van Parkinson.

Boek: King of the World – Muhammed Ali and the Rise of an American Hero
Meer sportgeschiedenis

×