Week van de koloniale geschiedenis

MuseumgoudA over aankoop kostbare Weissenbruch

Mei 2011 kocht museumgoudA dit schilderij van Jan Hendrik Weissenbruch voor 109.000 euro
Om aan een faillissement te ontkomen liet museumgoudA onlangs in Londen een schilderij van Marlene Dumas veilen. Het schilderij, The Schoolboys, bracht 950.000 euro op maar bezorgde het museum ook een flink probleem.

De Nederlandse Museumvereniging is namelijk boos dat het werk van Dumas niet eerst aan andere Nederlandse musea werd aangeboden. Vanwege deze schending van de zogenaamde Leidraad voor Afstoting van Museale Objecten (LAMO) vindt een meerderheid van de leden dat museumgoudA uit de vereniging moet worden gezet.Het in financiële nood verkerende museumgoudA wist enkele maanden geleden nog wel een kostbaar werk van de Nederlandse schilder Jan Hendrik Weissenbruch (1824-1903) aan te kopen. Tijdens een veiling in mei van dit jaar betaalde het museum 109.000 euro voor het werk getiteld Molen in polderlandschap bij Noorden. Volgens museumdirecteur Gerard de Kleijn ging het om een van de duurste aankopen van het museum ooit.

- advertentie -

Het lijkt vreemd dat een museum in dezelfde tijd dat het uit geldnood een belangrijk werk van Dumas ter veiling brengt, zelf een van de duurste aankopen uit zijn geschiedenis doet. Museumdirecteur Gerard de Kleijn zegt hierover het volgende:

MuseumgoudA heeft inderdaad een topstuk laten veilen en een topstuk gekocht. De Weissenbruch konden we kopen dankzij de gegarandeerde minimumopbrengst van de veiling van ‘The Schoolboys’. De Weissenbruch past wel in het collectiebeleid van museumgoudA, ‘The Schoolboys’ past daar niet in.

Om het nog iets ingewikkelder te maken:

MuseumgoudA kreeg enkele jaren geleden een particulier legaat ten behoeve van de collectie. Het museum was toen al zo in de financiële moeilijkheden, dat het legaat werd ingezet om gaten in de exploitatie te dichten. Dat is uiteraard niet de bedoeling. We hebben dankzij de opbrengst van de veiling het bedrag van het legaat weer ter beschikking gekregen. En deze ereschuld direct ingevuld met de aankoop van de Molen bij Noorden van Weissenbruch.

Dus de aankoop van de Weissenbruch heeft ons niet in financiële problemen gebracht. Het is net andersom.

Als museumgoudA inderdaad uit de Museumvereniging wordt gezet dan kan dat grote gevolgen hebben. De Museumkaart is dan bijvoorbeeld niet meer geldig in het museum. Het ‘voorstel tot uitzetting’ komt eind november in stemming. Museumdirecteur Gerard de Kleijn liet donderdagavond tegenover Nieuwsuur weten in ieder geval niet zijn excuses aan te gaan bieden voor de verkoop van de Dumas.

Lees ook: MuseumgoudA onder vuur wegens omstreden veiling

Nieuwsuur over de verkoop van de Dumas

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: